– Det begynte å dure og så ristet sofaen

Reidun Standal skulle bare ta seg en liten strekk i dag tidlig da det begynte å riste. – Jeg skjønte at det var jordskjelv med en gang.

Jordskjelv kunne også merkes på Standal

Et jordskjelv på 3,7 kunne merkes også i deler av Møre og Romsdal.

Foto: NRK

Fredag morgen er det kommet flere meldinger om jordskjelv.

Jordskjelvinstituttet NORSAR og Jordskjelvstasjonen ved UiB i Bergen bekrefter begge at det har vært et skjelv med styrke på 3,7 i havet utenfor Sogn og Fjordane.

Skjelvet merket folk både i Sogn og Fjordane og Hordaland, men også i Møre og Romsdal.

På Standal i Ørsta hadde Reidun Standal lagt seg litt på sofaen da hun merket skjelvet.

Reidun Standal

Reidun Standal lå på sofaen da det begynte å riste.

Foto: Privat

– Det begynte jo å dure, og så ristet både veggen, og sofaen som jeg lå på. Det ristet ganske mye.

Klirret i glass

På peisen har hun glasslykter som klirret som bare det da det sto på.

– Jeg skjønte at det var jordskjelv med en gang, jeg har opplevd det en gang før. Ikke her på Standal da, men på Hareid, sier hun.

Da det sluttet å riste gikk hun ned for å høre om husvertinnen hadde merket det også. Hun var ikke hjemme så hun ringte en nabo.

– Hun hadde også merket duringen men hun hadde vært så opptatt så hun hadde ikke tenkt at det var et jordskjelv. Hun trodde at det kunne være en lastebåt som dro fra kai nede ved havna, sier Standal.

Offshoreskjelv

Professor Kuvvet Atakan i seismologi ved Universitetet i Bergen sier det er snakk om et offshoreskjelv og det er registrert på nesten alle jordskjelvmålerne i landet.

Et slikt skjelv vil merkes som et tog eller vogntog som kjører forbi. Det er en sterk risting, men det gjør ingen skade, ifølge professoren.