– Den beste måten å få Krekar bort fra Oslo-miljøet!

Frp-ordfører Nils Johan Gjendem ønsker mulla Krekar velkommen til landlige omgivelser i Fræna. Han regner med å få reaksjoner på utspillet.

Nils Johan Gjendem
Foto: Erik Hattrem / NRK

Onsdag varslet regjeringen at mulla Krekar pålegges meldeplikt og oppholdssted utenfor Oslo når han løslates. VG har spurt landets Frp-ordførere om mulla Krekar er velkommen til kommunen dersom han må flytte fra Oslo til et annet sted i Norge.

Mulla Krekar

Frps løfte om å sende mullaen ut av landet, er utsatt på ubestemt tid.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Les også: Regjeringen gir Krekar meldeplikt

Fræna-ordfører Nils Johan Gjendem er en av fire som ønsker ham velkommen til kommunen. Det samme gjør også Harald Espelund i Ullensaker, Lasse Haughom i Vardø og Thorbjørn Fylling i Ørskog kommune.

– Vi har jo et ansvar som mennesker. Vi ønsker å følge opp politikken som er offisiell i Frp om at han skal ut av landet, men i mellomtiden må han være en plass og de ønsker ikke å ha han i Oslo, sier ordføreren i Fræna.

Dette er ikke snakk om en permanent bosetting, men en bosetting som skal vare til mulla Krekar må ut av landet.

– Vil bidra med vårt

Krekar slippes ut av Kongsvinger fengsel den 25. januar, men justisminister Anders Anundsen har ikke svart på når en returavtale er på plass.

Gjendem har ikke tenkt på hvor mulla Krekar eventuelt skulle ha bodd i Fræna, men han mener at Fræna med litt under 10.000 innbyggere kan være en fin plass for Krekar å være for en periode.

– Vi ønsker å bidra med vårt. Den beste måten å få han bort fra miljøet i Oslo på, er å la han få bo på landet i påvente av at han skal ut av Norge.

– Har du støtte blant folket i Fræna?

– Det er vel både og. Ingen har sagt de vil bli naboen hans og ingen har sagt at de ikke ønsker det, sier Gjendem.

Reaksjoner

Det har blitt en del blest om kommentaren til Fræna-ordføreren, men det er han ikke overrasket over.

– Dette er en såpass kontroversiell sak så det må man forvente. Det ville forbause meg hvis ikke det ble spørsmål om dette, sier han.

– Har du fått noen kommentarer i dag?

– Nei ikke personlig, men jeg har vært lite ute i dag, sier han.