Hopp til innhold

– De kaller en spade for en spade og går ikke rundt grauten

Vanylven var den kommunen i landet der Fremskrittspartiet oppnådde sitt nest beste resultat i årets stortingsvalg med 32.2 prosent. De to toppkandidatene får mye av æren.

Statsrådene kommer til lånekassa

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug og landbruksminister Jon Georg Dale gjorde inntrykk på velgerne i Vanylven.

Foto: Tore Ellingseter / NRK

Frp har oppnådd gode resultat i Vanylven kommune også i tidligere stortingsvalg. Men rekordresultatet i årets valg var over all forventning, sier Frp sin varaordfører i Vanylven, Bjarne Sætrenes.

En god følelse

Bjarne Sætrenes

Bjarne Sætrenes (Frp) er varaordfører i Vanylven

Foto: Trond Vestre / NRK

– Jeg var ikke helt sikker på om jeg trodde på det med det samme. Det var helt fantastisk. Jeg måtte ringe kollegaen min i Ulsteinvik for å spørre om han hadde sett det samme som meg. Det hadde han. Det var en veldig god følelse, sier Bjarne Sætrenes.

Frps fremste politiker i Vanylven har all grunn til å smile fornøyd. Partiet hans feide de andre partiene av banen i Vanylven. Med 32,2 prosent hadde Frp nesten like mange velgere som Senterpartiet og Arbeiderpartiet til sammen. I hele landet var det bare i Alta at Frp gjorde det bedre.

To profilerte toppkandidater

Frp stilte med Sylvi Listhaug og Jon Georg Dale på topp, og begge besøkte Vanylven under valgkampen. Både de som stemte på Frp, og de som ga stemmen sin til andre partier, er enige om at de to profilerte statsrådene var en viktig grunn til rekordvalget.

 Stein Gunnar Høgstøyl og Ann Mari Høgstøyl

Stein Gunnar Høgstøyl og Ann Mari Høgstøyl stemte ikke Frp, men mener de to toppkandidatene er en viktig grunn til at Frp gjorde et så godt valg i Vanylven.

Foto: Trond Vestre / NRK

– De kaller en spade for en spade og går ikke rundt grauten. De sier det de mener, og de gjør det de sier, sier en NRK treffer på Combisenteret i Fiskåbygd.

– Jeg tror det er på grunn av gode kandidater, spesielt Jon Georg Dale, sier Stein Gunnat Høgstøyl som ikke stemte Frp.

Innvandringspolitikken

Redaktøren i lokalavisa Synste Møre, Vidar Parr fulgte valgkampen på nært hold. Han er rask til å påpeke at Frp også tidligere har gjort gode valg i Vanylven, og at Vanylven er en del av en kyststripe der kombinasjonen av verdikonservativ kultur og næringsliberal politikk har appell. Nabokommunene Hareid, Herøy, Sula, Selje og Sande er også blant de ti beste Frp-kommunene i landet.

Vidar Parr

Vidar Parr er redaktør i lokalavisaSynste Møre.

Foto: Trond Vestre / NRK

Men heller ikke redaktøren er i tvil om hva som har vært avgjørende i Vanylven under årets stortingsvalg.

– Hovedforklaringa mener jeg ligger i to profilerte toppkandidater, og særlig Sylvi Listhaug og den klare profilen hun har i innvandringspolitikken. Dette har vært et tema det har vært vanskelig å debattere i mange år, og så kommer Listhaug med klar tale, sier Vidar Parr.

Nedtur for Venstre

Lena Landsverk Sande

Lena Landsverk Sande (V) er ordfører i Vanylven og var Venstres andrekandidat ved årets stortingsvalg.

Foto: Trond Vestre / NRK

For Venstre ble det et bedrøvelig stortingsvalg i Møre og Romsdal, og i Vanylven hjalp det lite at ordføreren var Venstres andrekandidat. Selv mener Lena Landsverk Sande at hun ikke var synlig nok i sin egen hjemkommune.

– Det er klart det er skuffende at jeg ikke klart å være mer tydelig og synlig i min egen kommune. Men jeg er først og fremst veldig skuffet på Pål Farstads vegne. Han har fått til masse i Stortinget som han ikke betalt for.

– Nå må de realisere Rovdefjordsambandet

Men der mange peker på to profilerte toppkandidater som hovedgrunnen til Frp sin suksess i Vanylven mener Landsverk Sande at Frp sine løfter om å gi Vanylven broforbindelse med resten av Sunnmøre en vel så viktig grunn.

– Den aller viktigste saken får alle som bor i Vanylven, er Rovdefjordsambandet. Frp gikk ut med store annonser der de sa at de vil realisere Rovdefjordsambandet og Sande Fastlandssamband. Det er jo dette vi vil ha. Men nå må vanylvingene komme på banen og si at vi forventer resultat når det gjelder Rovdefjordsambandet og Sande Fastlandssamband.

Ser mot neste kommunevalg

Om to år er det kommunevalg. Det valget vil avgjøre hvem som blir ordfører i Vanylven, og årets brakvalg gir håp for Frp.

– Vi ser fremover til neste valg og tenker at vi må prøve å ri på denne bølgen slik at vi også kan komme høyere opp ved neste kommunevalg, sier Bjarne Sætrenes.