– De forsøkte å skjule sannheten

Helse Nordmøre og Romsdal skriftlige gjengivelse av lydloggen stemmer ikke overens med det som framgår av lydopptakene fra redningsoperasjonen.

Redningsaksjon ved Karihola

Sykehuset i Kristiansund og AMK får knallhard kritikk etter drukningsulykken ved Karihola utenfor Kristiansund i fjor.

Foto: Bjørn Ove Angvik

I over ett år har familien til Mona Fjelnseth, en av jentene som omkom i drukningsulykken ved Karihola i Kristiansund, kjempet for å få vite sannheten om ulykka.

Aina Holsæter

– Helse Helse Nordmøre og Romsdal forsøkte å skjule sannheten om hva som skjedde, sier Aina Holsæter, mor til Mona Fjelnseth.

Foto: Omar Sejnæs / NRK

– Da jeg leste papirene fra tilsynssaken var innholdet pyntet på. Ingenting av det som gikk galt på sykehuset var tatt med. Jeg la merke til at den skriftlige versjonen av lydloggen var skrevet av legen fra Kristiansund sykehus, sier Aina Holsæter, mor til Mona Fjelnseth.

Se Brennpunkts dokumentar på NRK1, tirsdag 11. oktober klokka 21.30.

– Stemmer ikke overens

Holsæter fikk en følelse av at det var noe som ikke stemte og engasjerte advokat. Familien forlangte å få høre lydloggen, men helseforetaket nektet. Etter flere ankerunder og 40.000 i advokatutgifter måtte Helse Nordmøre og Romsdal til slutt gi seg.

– Jeg skjønner jo hvorfor jeg ikke har fått høre den. Det stemte jo ikke overens med den nedskrevne versjonen og heller ikke med det legen hadde skrevet i rapporten sin, sier Holsæter.

– Intensjonen var ikke å endre

Ifølge regelverket skal lydlogger skal skrives ned helt ordrett.

– Jeg tror at det som skjedde var at man prøvde å lage et bilde av hendelsesforløpet fra lydloggen som skulle være forståelig for den som leste. Det har blitt gjort uten at man prøvde å gjøre noe aktivt for å endre innholdet, sier daværende direktør i Helse Nordmøre og Romsdal, Nils Hermann Erikson.

Tror ikke på forklaringen

Holsæter fester ikke lit til denne forklaringen.

– Nei, det er tydelig at de gjorde dette for å dekke over den store feilen de har gjort. De er tydeligvis ikke vant til at folk følger opp slik vi har gjort. De trodde vel de skulle slippe unna med dette, sier hun.

Tvang frem innsyn

Også NRK ba om innsyn i lydloggen. Etter flere klagesaker til Helsedepartementet ble Helse Nordmøre og Romsdal tvunget til å gi fra seg lydloggen. Da hadde helseforetaket i fire måneder forsøkt alle muligheter for å slippe å levere den ut.

Det er første gang i Norge at Helsedepartmentet har beordret et helseforetak til å levere ut en lydlogg til pressen.

Karihola/Karidammen

De to jentene falt i vannet da de lekte på det glatte svaberget her i Karihola i Kristiansund.

Foto: Sverre Mollan