NRK Meny
Normal

Avdødes datter med sterk forklaring: – Var som å møte døden hver dag

SUNNMØRE TINGRETT (NRK): Flere av rettens aktører ble sterkt beveget da bildrapsofferets datter forklarte hvordan hun og familien opplevde ulykkesdagen og månedene etter.

Rettssak bildrap - Sunnmøre tingrett

Ved starten av rettssakens andre og siste dag var det avdødes datter sin tur til å forklare seg.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

En 81 år gammel mann er tiltalt for uaktsomt drap etter at han kjørte på et eldre ektepar i Ålesund i februar.

En mann i 70-årene døde senere samme dag, mens kona hans fikk omfattende skader. Onsdag erkjente den tiltalte ikke straffskyld, og sa han var mentalt «borte» i ulykkesøyeblikket.

Ved starten av rettssakens andre og siste dag var det datteren til det påkjørte foreldreparet sin tur til å forklare seg.

Trafikkulykke Sunnmøre museum

Det var her i fotgjengerfeltet ved Sunnmøre Museum i Ålesund at 81-åringen kjørte på det eldre ekteparet rundt kl. 11.00 lørdag 1. september i år.

Foto: Olaug Bjørneset / NRK

Den forklaringen var såpass sterk at aktor og flere publikummere ga synlig uttrykk for at de ble beveget av forklaringen.

– Det er sterkt for retten å høre på dette, sier dommer Kirsti Høegh Bjørneset.

11 ubesvarte anrop

Datteren fortalte at hun var på tur med sin mann og sine barn den skjebnesvangre lørdagen i februar i år.

I det de kommer hjem oppdager hun 11 ubesvarte anrop på sin mobil, hvorpå hun ringer opp igjen sin onkel, og får beskjeden.

– Foreldrene dine er påkjørt i et gangfelt i Ålesund. Du må dra til intensiven, sier personen i den andre enden.

– Jeg tenker at dette ikke skjer meg og min familie. Jeg holdt på å besvime da seksåringen min spurte om mormor var død, sier datteren.

– Kunne ikke gjøre noe for ham

Men begge var enn så lenge i live. Datteren forteller at de kom opp på intensivavdelingen, og fikk se en sterkt preget far etter ulykken.

Rettssak - Sunnmøre tingrett - F.v. Aktor Cathrin Remøy og Bistandsadvokat Monica Gjerde Sperre

Aktor Cathrin Remøy og bistandsadvokat Monica Gjerde Sperre. Sistnevnte representerer avdødes familie.

Foto: Ivar lid Riise / NRK

– Det er ikke slik du vil se din egen far en lørdags ettermiddag. Jeg var lammet av sjokk.

I det de står der, begynner legen å stresse. Han sier at trykket faller, og at de er i ferd med å miste ham.

Datteren forteller at de får et nytt sjokk når de forstår hva som nå er i ferd med å skje.

– Alt skjer veldig fort, og det hele er absurd. Vi får deretter fortalt at det ikke er noe vi kan gjøre for ham, og at han skal kobles fra. Vi venter på at han skal dø, minnes hun, og forteller at hun holder faren i hendene mens livet hans svinner hen.

Det neste som skjer er at hun får vite at moren har langt flere skader enn kun et armbrudd. Kvinna i 70-åra har hjerneblødning, og brudd i bekken, armer og bein.

Hun ble transportert til Trondheim, og er i dag utskrevet fra sykehuset etter et fem måneder langt opphold på sykehus og sykehjem.

– Var som å møte døden hver dag

I neste omgang forteller datteren om tiden etter ulykken. Om uvissheten rundt morens helsetilstand, og om den avdøde farens bursdag som ble feiret med alle familiemedlemmer tilstede - alle utenom hovedpersonen selv.

Datteren forteller også om prosessen der de måtte fortelle moren om farens bortgang.

Rettssak - Sunnmøre tingrett - uaktsomt bildrap

F.v. Bistandsadvokat Monica Gjerde Sperre, aktor Cathrin Remøy og forsvarer Erling Flisnes under rettssaken i Sunnmøre tingrett.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Vi ble rådet av psykologen til å fortelle det sakte. Det tyngste var å måtte fortelle henne det hver dag i seks uker. Det var som å møte døden hver dag. Vi kom ikke oss videre.

På slutten av sin forklaring fortalte datteren at det er vanskelig å akseptere det som hadde skjedd.

– Foreldrene mine hadde ønske om et langt og friskt liv. Plutselig ble de frarøvet denne friheten av en annen manns handlinger.

Rettssaken fortsetter med prosedyrene til aktor, bistandsadvokat og forsvarer i løpet av dagen. NRK følger saken, og den kan du lese om på våre nettsider.