Måkeinvasjon i Vanndamman

Fugleparadiset i Kristiansund er overtatt av sultne måker. Kafé er blitt førstehjelpsstasjon for blodige småbarnsfingre.

Vanndamman i Kristiansund er blitt jaktmark for sultne måser.

SE VIDEO: Måkene angriper besøkende i Vanndamman

Vanligvis hersker idyll og fred i Vanndamman i Kristiansund. Her bor stokkand, moskusand, påfugler, høner, haner og duer i fred og fordragelighet. Men de siste månedene har måkene invadert damanlegget.

– Du blir angrepet

Vibeke Fredriksen

Vibeke Fredriksen må plastre måkeskader.

Foto: Roar Halten / NRK

Førstehjelpsskrinet er ikke langt unna på kaféen Bestemors Hage i Vanndamman. Der opplever de ofte at småbarnsforeldre kommer med gråtende barn etter at måkene har gått til angrep.

- Du blir angrepet, særlig om du kommer med en pose, veske eller sekk. Uavhengig av hva som er oppe i posen. Du kan jogge forbi, gå forbi... de kommer og møter deg, sier daglig leder Vibeke Fredriksen i kaféen Bestemors Hage.

De har blitt en førstehjelpsstasjon for turgåere som opplever å bli bitt i fingre eller på skuldra og som trenger litt desinfiserne middel og en plasterlappe.

Helge Tømmervåg

Helge Tømmervåg synes det er greit med mange måker i Vanndamman.

Foto: Roar Halten / NRK

– Må ha måker i en by

Vanndamman i Kristiansund

Vanligvis idyllisk i Vanndamman, men ikke nå mer.

Foto: Roar Halten / NRK

Helge Tømmervåg og datra Vera er her for å mate fuglene. Tømmervåg synes det er moro med alle måkene og mener at det er viktig å ha måker i en by som Kristiansund.

Vera er ikke helt enig. Hun synes måkene er skummel, og hun sørger for å stå litt unna fuglene når faren mater måkene og noen få duer.

– Jeg synes måkene er de skumleste, fordi de flyr på meg, sier Vera Tømmervåg.

Hva mener du? Er det for mange måker? Skal man forsøke å jage dem vekk? Hvordan blir man kvitt måkene? Si din mening under.