NRK Meny
Normal

– Bygg høyhastighetstog som tiltak mot krisa

– Regjeringa bør satse på høyhastighetstog som et tiltak mot krisa i den maritime næringa, foreslår forsker Trond Andresen ved NTNU.

Høyhastighetstog
Foto: Wärter for Deutsche Bahn

Lavere oljepris har ført til flere oppsigelser og permitteringer i den maritime industrien.

Ved å satse på høyhastighetstog kan regjeringa vise at de mener noe når de snakker om omstilling, sier Andresen.

Trond Andresen

Trond Andresen ved NTNU mener politikerne må vise i handling hva de mener om omstilling.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Du kan bruke i størrelsesorden 600 milliarder kroner i følge de kalkylene som forelå for et par år siden, og da får du et nettverk som gjør at du kan reise mellom de store byene i Sør-Norge på rundt to og en halv time, sier Trond Andresen.

– Med tog av samme type som TGV i Frankrike og tilsvarende i Spania Det er mulig og her trengs det ingeniører. Dette er noe man kan gjøre, men det tar tid å komme i gang med det, sier Andresen som etterlyser en debatt om dette i det offentlige rom.

– Tror du denne situasjonen kommer tiil å vare lenge?

– Jeg tror vi må være forberedt på 50 dollar pr. fat i lengre tid, og om det ikke er tilfelle må vi tenke som om det er det som kommer til å skje, sier Andresen.

Lei av snakk om omstilling

Trond Andresen forsker på pengesystemer, makroøkonomi og kriser. Han er en aktiv samfunnsdebattant med et politisk ståsted på venstresiden i norsk politikk.Torsdag var han invitert til et møte i Teknisk-naturvitenskapelig forening i Ålesund der krisa i offshorebransjen var tema.

Den maritime industrien vil stå på egne bein, men vil at Staten skal legge forholdene til rette for en omstilling. Andresen derimot mener Staten må ta en langt mer aktiv rolle.

Han er lei av at politikerne snakker om omstilling uten at det blir etterfulgt av handling.

– Vi kan ta hjem noe av det vi har på bok i utlandet. Vi mangler jo ikke penger, vi er søkkrike. Regjeringa må slutte å bare snakke om omstilling og bli mer konkret, sier Trond Andresen.