NRK Meny
Normal

– Bygd på feil grunnlag

Vedtaket om å bygge kraftlinja Ørskog-Fardal blei gjort på feil grunnlag, mener Naturvernforbundet.

Kraftline

Norges Naturvernforbund mener at prislappen på Ørskog-fardal er det dobbelte av hva det var beregnet til for fire år siden.

Foto: Arne Stubhaug / NRK

Ifølge organisasjonen er prislappen på prosjektet det dobbelte av hva det var beregnet til for fire år siden.

– Statnett har et forklaringsproblem

Leder i Naturvernforbundet Lars Haltbrekken mener det omstridte prosjektet kunne ha vært unngått dersom kostnadskalkylene hadde vært bedre.

Lars Haltbrekken

Leder i Norges Naturvernforbund Lars Haltbrekken.

Foto: Ketil Kern / NRK

– Jeg mener Statnett må forklare seg. Etter vårt syn så har de et betydelig forklaringsproblem, for det er ikke bare for kraftlinja Ørskog-Fardal at prisen har fordobla seg. Her må man gå igjennom og foreta en skikkelig gransking av det som Statnett har gjort, og så må man hindre at dette skjer framover, sier Haltbrekken.

– Like dyr som sjøkabel

Kraftlinja mellom Ørskog i Møre og Romsdal og Fardal i Sogn og Fjordane ville ifølge søknaden fra 2007 koste rundt to milliarder kroner. I dag er prislappen mellom 4,5 og 5,6 milliarder kroner. Samtidig var en sjøkabel estimert til å koste rundt en milliard mer i 2007.

– Man får no en kraftlinje som kanskje er like dyr som ein sjøkabel, men med svære naturinngrep på land og på i naturreservat i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. Det er klart at om en visste at kostnadene blei så høye i utgangspunktet, så ville man kanskje ha gått for ein sjøkabel i stedet for eller funnet helt andre løsninger på kraftutfordringene i Midt-Norge.

– Prosjektet har blitt endret

Gunnar Løvås

Konserndirektør i Statnett, Gunnar Løvås, mener prosjektet slik det ble skissert i 2006 ikke kan sammenlignes med det som foreligger i dag.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

Konserndirektør Gunnar Løvås i Statnett sier kostnadsøkningen kan forklares. Han mener at det er et helt annet prosjekt som nå bygges enn det som ble skissert i 2006.

– Mens det opprinnelig bare var en forbindelse fra Sognefjorden og til Ørskog for å forsyne Midt-Norge med strøm i knapphetssituasjoner, så har det blitt endret til også å være et prosjekt som skal ta imot mye ny fornybar kraftproduksjon og bedre forsyningssikkerheten på hele Nordvestlandet, i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal, sier han.