Hopp til innhold

UP: – Kritisk til at folk avslører kontroller på sosiale medier

I dag blir informasjon om politikontroller kjapt avslørt og delt på sosiale medier. UP vedgår at de verste fartssynderne slipper unna.

Politioverbetjent Rune Huse - UP

Politioverbetjent Rune Huse i UP sier de må ta i bruk andre metoder enn standard politikontroll for å ta de verste fartssynderne.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

I forrige uke skrev NRK at utrykningspolitiet (UP) opplever en stor økning i antall stoppede biler, førerkortbeslag og trafikksyndere denne sommeren.

Det rekordvarme været fikk mye av skylden for at folk trykker ekstra hardt på gassen.

Likevel vedgikk politioverbetjent Rune Huse at de verste fartssynderne slipper unna.

Utrykningspoliti (UP) Fartskontroll politi

Politiet flytter oftere på seg enn før, ettersom lokasjonen deres raskt blir kjent.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Grunn? Politikontrollene blir kjapt avslørt, og mange deler lokasjonene deres på sosiale medier.

– En gang fikk jeg en tekstmelding fra et familiemedlem som hadde fått med seg at vi var ute med fartskontroll. Dette var rett etter vi hadde ankommet stedet, før vi hadde fått utstyret ut av bilen, sa Huse da NRK ble med UP på kontroll.

Maktesløse

Distriktssjef Per Einar Hollum i UP-Midt Norge sier de er kritiske til at folk avslører hvor politiet står, men sier det er lite de kan gjøre med problemet.

Notoriske trafikksyndere slipper dessverre unna mange av de vanlige politikontrollene.

– Dette er sjåfører som vi absolutt burde ha luket ut av trafikken. Det kan være folk som ofte kjører for fort, samt notoriske russjåfører som utgjør en risiko både for seg selv og andre.

(Saken fortsetter under bildet)

UP Sunnmøre fartskontroll politi

390 sjåfører mistet førerkortet etter fartskontroll hittil i 2014. På samme tid har politiet også skrevet ut 5.000 forelegg.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Andre effektive metoder

Politioverbetjent Huse sier de må ta i bruk andre metoder for å ta de verste fartssynderne.

– Vi må først og fremst flytte på oss ofte. Ellers har vi gjennomsnittsmåler i bilene som avslører farten til andre trafikanter. Den metoden er effektiv.

I tillegg sier Huse de av og til velger å skjule seg helt, og gjerne ikle seg sivile klær. Da har man gode sjanser til å få fatt i de verste, men på en annen side mister man den forebyggende effekten ved synlig politi.

UP sjef i Trøndelag, Per Einar Hollum

Distriktssjef Per Einar Hollum i UP-Midt Norge sier de er kritiske til at folk avslører hvor politiet står, men sier det er lite de kan gjøre med problemet.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

– Det er nesten like viktig å vise at man er ute for å forhindre høy hastighet.

Ryktet overgår realiteten

Selv om UP er kritiske til delingen på sosiale medier, fins det positive sider ved trenden.

– Mange velger å senke hastigheten når de vet at vi er ute på veiene. Det er ikke et mål for meg å stanse flest mulig. Da er det viktigere å få ned ulykkestallene, sier Huse.

Hollum nevner også at de ser en forsterkende effekt der ryktet om politikontroller fører til at mange tror det er flere utplassert enn hva som er realiteten.

– Det er definitivt med på å forhindre trafikkuhell, sier han.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL