NRK Meny
Normal

– Arbeiderpartiet har kjørt økonomien i grøfta

Det var alle mot Arbeiderpartiet, som sitter med rent flertall, under ordførerdebatten i Kristiansund torsdag. – Vi får tale det når vi har hatt underskudd to år på rad, sier Kjell Neergaard.

Det var alle mot Arbeiderpartiet, som sitter med rent flertall, under ordførerdebatten i Kristiansund torsdag.

DEBATT: Torsdag møttes flere lokalpolitikere til debatt i Kristiansund. Berit Susanne Kjølås ledet debatten.

Valglogo

Økonomi, innfartsvei, opera- og kulturhus var tema for dagens ordførerdebatt fra Kristiansund der det tidlig ble klart at Arbeiderpartiet ville ha nok med å forsvare seg mot angrep fra de andre partiene som mener at Arbeiderpartiet må stå til ansvar for de økonomiske problemene kommunen har.

Ordfører i Kristiansund, Kjell Neergaard (Ap) har rent flertall i bystyret, og måtte forsvare blant annet satsingen på opera- og kulturhus.

– Brukt 31 millioner uten at det er tatt et spadetak

Frp-politiker Geir Nordli

Frp-politikeren Geir Nordli kritiserer pengebruken til den sittende ordføreren.

Foto: NRK

Fremskrittspartiets Geir Nordli sier at de er for kulturhus så lenge det fins penger.

– Men nå har Arbeiderpartiet brukt 31 millioner i prosjektering uten å ta et spadetak. I mitt hode så skaffer man penger først, og så prosjekterer man og bygger.

Høyres Torbjørn Sagen skjønner ikke hvorfor ikke Arbeiderpartiet har lagt prosjektet på is.

– Nå er vi nødt å fokusere på å bygge oss en buffer, sier han.

Torbjørn K. Sagen i Høyre under ordførerdebatt

Høyres Torbjørn Sagen skjønner ikke hvorfor ikke Arbeiderpartiet har lagt prosjektet på is.

Foto: NRK

Arbeiderpartiet på sin side mener de andre nå må holde tunga rett i munnen.

Neergaard sier at de 31 millionene egentlig koster kommunen 1,5 millioner i året fordi det er brukt av investeringsbudsjettet. Han har fortsatt tro på et opera og kulturhus fordi de fire enhetene som skal ha plass der trenger et hus.

– Fylket går inn med 204 millioner kroner, og vi forventer at staten gjør det samme, og da får vi over 400 millioner kroner i friske midler til å hjelpe oss med å løse noe vi ønsker å løse. Alle her ønsker jo dette huset, sier han.

Han sier at kommunenes andel til kulturhuset blir på 284 millioner kroner. Og det vil koste oss 18 millioner i drift. Det er ingenting i forhold til hva vi får igjen, mener han.

Fremskrittspartiet mener Arbeiderpartiet satser for stort.

– Det handler om å ha litt magemål i Kristiansund også, sier Nordli. Når Molde prosjekterer kulturhus til 300 mill, og vi prosjekterer til 1,2 milliarder da er det noe som ikke stemmer, sier han.

Avvikler sykehjemsplasser

Også i diskusjon om eldreomsorgen ble Arbeiderpartiet kraftig angrepet selv om det ble enstemmig vedtatt i bystyret å avvikle 32 sykehjemsplasser i kommunen, så mener de andre partiene at Arbeiderpartiet må ta selvkritikk.

– Det er jo galskap at vi satt med et nytt sykehjem som vi ikke hadde råd til å åpne, sier Nordli og viser til at kommunene måtte utsette åpningen i to måneder for å spare penger.

Han sier at de også helst ville ha beholdt de 32 sykehjemsplassene som nå blir avviklet.

Ordførerdebatt NRK Kristiansund

Neergaard fikk mye kritikk under ordførerdebatten i Kristiansund.

Foto: NRK

– Men dere stemte for?

– Ja, etter at vi fikk inn en del saker som vi ønsker. Arbeiderpartiet sitter jo med flertall, så det betyr ikke så mye hva vi stemmer, sier han.

Høyre er kritisk til farten omleggingen nå skjer i.

– Vi er for omorganiseringen. Men vi er sterkt kritisk til at det skal gå så fort, sier Nordli.

Han mener det er Arbeiderpartiet sin feil at det blir så mye støy rundt saken.

– Arbeiderpartiet har kjørt økonomien i grøfta så er det vanskelig å ta alt. Vi vil også ut av Robek, men det er Arbeiderpartiet som har stilt oss i denne situasjonen, sier han.

– Må ha en dreining

Kjell Neergaard sier at han tåler kritikken.

Kjell Neergaard i AP under ordførerdebatten

Kjell Neergaard sier at han tåler kritikken.

Foto: NRK

– Vi må ha en dreining i eldreomsorgen. Vi må styrke muligheten til å bo i eget hjem, spesialisere de sykehjemmene vi har i dag, og utvikle andre ting. Det koster oss litt nå, men vi er nødt å gjøre det. På sikt må vi ha mindre press. Den koster mye mer enn noe annet, sier Neergaard.

Han tar også selvkritikk for den økonomiske situasjonen generelt.

– Vi har gått i underskudd to år på rad. Det er vi selvsagt ikke fornøyd med. Og vi er ikke fornøyde med at vi ikke forutså underskuddet, for vi trodde at de grepene vi gjorde i fjor høst ville virke. Det gjorde det ikke.

– I april vedtok vi kutt på 74,5 millioner. Og i det beløpet ligger også driften av Storhaugen helsehus og derfor ble det åpnet to måneder for sent.

– Vi har gjort grep i økonomien, i et valgår, og det bør vi få respekt for og ikke kritikk.