– Ap-nominasjonen styrker sjansene for Nordmørslista

Gruppelederen for Nordmørslista i fylkestinget i Møre og Romsdal, Mette Belden, er ikke imponert over nominasjonen i Arbeiderpartiet.

Mette Belden

Nordmørslista har ikke avgjort om de stiller liste til stortingsvalget, men Mette Belden tror Ap-nominasjonen styrker sjansene dersom det blir stilt liste.

Foto: Trond Vestre / NRK

Lørdag ble Else May Botten fra Molde nominert som toppkandidat av nominasjonsmøtet med Fredric Bjørdal fra Ørsta og Tove Lise Torve fra Sunndal på den neste to plassene.

Roger OIsen som er ordfører i Smøla, tapte kampvoteringa om tredje- og fjerdeplassen og endte til slutt opp som femtekandidat.

I løpet av noen få uker blir det avgjort om Nordmørslista vil stille liste ved neste års stortingsvalg. Nominasjonen i partiene kan bli avgjørende for om det blir stilt liste.

Overrasket

– Ja, det mener jeg helt bestemt. Tradisjonelt er det på Nordmøre at Arbeiderpartiet har stått sterkest, og vi kjenner jo til at Else May Botten ikke har den tilliten hun kanskje trenger i deler av Nordmøre så folk er ganske fortvilt over nominasjonsprosessen her, sier Mette Belden som er overrasket over at det ikke ble stilt motkandidat på førsteplassen.

Kristiansund Ap har under nominasjonsprosessen jobbet for å få frem et alternativ til Else May Botten på førsteplassen, men har ikke klart å få flertall for dette. På det siste møtet i nominasjonskomiteen foreslo Kristiansund Ap Tove Lise Torve som motkandidat til Botten, men det fikk bare en stemme. Under nominasjonsmøtet ble det ikke stilt motkandidat, men murringen var tydelig.

– Ap står sterkt

Else May Botten

Else May Botten ble enstemmig nominert som Arbeiderpartiets

Foto: Trond Vestre / NRK

Else May Botten er fra Nordmøre, men representerer Molde Arbeiderparti, og bakteppet for misnøyen med henne er først og fremst sykehusstriden. Men Botten har god tro på at Arbeiderpartiet skal vinne frem i kampen om velgerne på Nordmøre.

– Vi har en veldig god politikk som handler om å skape nye arbeidsplasser. Å jobbe for Kristiansund er veldig viktig med de situasjonen som vi har nå. Jeg ser at 500 oljerelaterte arbeidsplasser har gått tapt, og derfor er det viktig å jobbe for å få mer fart på veksten i næringslivet, sier Else May Botten.

– Og så håper jeg at nordmøringene ser at vi som sitter på Mørebenken, uansett parti, har jobbet veldig mye for den regionen, og for min del som kommer fra Nordmøre og kjenner nordmørskommunene godt så skal jeg gjøre alt jeg kan.

Stortingsmandat

Men ett av spenningsmomentene nå er om Nordmørslista stiller liste til stortingsvalget neste år. Det blir en utfordring for alle partiene, men ikke minst for Arbeiderpartiet som kjemper for å få inn tre på Stortinget fra Møre og Romsdal.

I fylkestingsvalget i fjor fikk Nordmørslista en oppslutning som ville ha betydd et stortingsmandat i Møre og Romsdal dersom det hadde vært et stortingsvalg. Og nå raser regiondebatten på Nordmøre: Skal nordmørskommunene forlate Møre og Romsdal og bli en del av Trøndelag isteden? Mette Belden tror denne saken blir viktig i stortingsvalgkampen på Nordmøre

To uker

– Ja, det tror jeg for jeg tror ikke denne saken går over i desember. Dette er en rakett med flere trinn, sier Mette Belden.

– Når får vi vite om Nordmørslista stiller liste til stortingsvalget?

– Om cirka to uker skal det være klart.