NRK Meny
Normal

– Anna har vår fulle støtte

Et par hundre ansatte viste i dag tidlig sin støtte til barnelegen Anna Owczarz. Legen har vært sentral i saken der ti måneder gamle Sebastian døde ved Kristiansund sjukehus i februar i fjor.

Demonstrasjon i Kristiansund

Et par hundre ansatte viste i dag tidlig sin støtte til barnelegen Anna Owczarz.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Helsetilsynet og Helse Møre og Romsdal er uenige i flere sentrale punkt i granskingen som Helsetilsynet har gjort i Sebastian-saken.

Helsetilsynet gikk langt i å frikjenne barnelegen Anna Owczarz for sin rolle både som legevaktlege og lege ved barneavdelinga i Kristiansund i samband med dødsfallet.

Les også: Helsetilsynet konkluderte med at Sebastian ikke fikk god nok hjelp.

I sitt tilsvar til Helsetilsynet kom Helse Møre Møre og Romsdal med kraftig kritikk mot barnelegen, og mente hun burde ta et større ansvar for det som skjedde.

Dette har fått de ansatte i Kristiansund til å se rødt. I dag samlet de seg utenfor sjukehuset for å vise sin støtte til den omstride barnelegen,

– Dette er en protestaksjon fra de ansatte. Protesten retter seg mot håndteringen som administrasjonen har hatt av barnedødsfallet i Kristiansund, sier tillitsvalgt for overlegene Ralph Herter.

Mangler ressurser til å redde liv

Anna Owczarz

Helsetilsynet gikk langt i å frikjenne barnelegen Anna Owczarz.

Foto: Roar Halten / NRK

Han mener at situasjonen oppstod fordi sjukehuset ikke ble satt i stand til å redde livet til Sebastian.

– Her handler det om at vi som helsearbeidere ikke har fått de nødvendige verktøy til å yte forsvarlig helsehjelp til den mest sårbare pasientgruppen. I stedet for å ta ansvar, har arbeidsgiveren gått med lykt og lupe for å lete etter feil hos en helsearbeider. Det mener vi er grunnleggende feil, og det forsvarer vi oss mot, sier Herter.

Han mener det er feil å skyve ansvaret over på ansatte, når administrasjonen selv sitter med ansvaret.

Stein Kinserdal

Ansatte i Kristiansund ber Stein Kinserdal trekke seg som styreleder i Helse Møre og Romsdal.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Les saken der Helse Møre og Romsdal legger deler av ansvaret på Anna Owczarz.

Les saken der Anna Owczarz slår tilbake mot kritikken fra Helse Møre og Romsdal.

– Vi vil ikke ikke ta ansvar for noe administrasjonen har gjort. Vi mener det er på tide at styreleder Stein Kinserdal tar ansvar for flere tabber han har gjort. Han står som øvste ansvarlige. Vi mener han burde gått fra jobben for lenge siden, sier Herter.

Kort kommentar

I en e-post til NRK skriver Kinserdal at han har merket seg synspunktene som ble framført under dagens demonstrasjon. Videre skriver styrelederen at i tilbakemeldingen som Helse Møre og Romsdal har gitt på Helsetilsynets foreløpige rapport, er det både selvkritikk og vurderinger av hendelser som tilsynet selv trekker frem i rapporten.

Kinserdal ser frem til at den endelige rapporten skal foreligge. Da skal den i første rekke brukes til å skape felles erkjennelser og forbedringsområder i helseregionen.

Den skal også «sikre læring, endring og økt kvalitet i helsetjenestene».

Utover dette har ikke Kinserdal flere kommentarer før den endelige rapporten er klar.