NRK Meny
Normal

– Alle fakta må frem dersom sårene i sykehussaken skal leges

Sykehusstriden gjør det utfordrende å holde fylket samlet, mener stortingspolitikere. Saken har ført til en diskusjon om Nordmøre sin tilknytning til Møre og Romsdal.

Jenny Klinge på løvebakken

Stortingspolitiker Jenny Klinge (Sp) vil ha alle fakta på bordet i prosessen rundt tomtevalget for det nye fellessykehuset.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Akkurat nå er det fryktelig vanskelig for mange. Det er mange som synes dette er en drittsak, og det er mange spørsmål som er knyttet til om fylket i det hele tatt skal være samlet, sier stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp).

Saken har ført til en diskusjon om Nordmøre sin tilknytning til Møre og Romsdal. Hun sier saken er vanskelig.

– Og det ser jeg at det er mange andre som gjør også. Det verste er klimaet mellom de to byene, sier hun.

Likevel jobber hun for at Møre og Romsdal skal forbli samlet.

– Jeg føler meg trygg på at Møre og Romsdal er et fylke for fremtiden, sier hun.

Men hun understreker at det krever at alle fakta rundt prosessen i forkant av tomtevalget for det nye fellessykehuset i Nordmøre og Romsdal kommer frem.

– Det er ingen tvil om at det her har vært en prosess frem til vedtaket som er svært kritikkverdig, sier hun.

– Vil ikke roe seg før alt er på bordet

Pål Farstad

Stortingspolitiker Pål Farstad (V) tror ikke situasjonen vil roe seg uten en ordentlig gjennomgang av alle fakta i sykehusstriden.

Foto: Terje Reite / NRK

Pål Farstad (V) har lenge sagt at han vil ha alle fakta på bordet.

– Jeg tror ikke dette vil roe seg før man er kommet til bunns i hva som er sagt, og hvem som har sagt hva. Hvis ikke blir dette hendelse i mange år fremover. Det tror jeg alle og enhver bør ta innover seg, sier han.

Klinge og Farstad tok begge opp saken med helseminister Bent Høie (H) samme uke som han i foretaksmøte bestemte seg for at det nye fellessykehuset skal ligge i Molde.

– Jeg mener det er viktig at Stortinget går nærmere inn i denne saken, sier Klinge.

Vil bestemme seg neste uke

I desember ble det klart at både styret i Helse Møre og Romsdal og styret i Helse Midt-Norge gikk inn for at det nye fellessykehuset skal ligge på Hjelset i Molde og ikke på Storbakken i Kristiansund. Samme uke kom helseminister Bent Høie frem til det samme.

I forkant av vedtakene var det stor uro rundt prosessen, ikke minst i forbindelse med at direktøren i Helse Møre og Romsdal trakk seg, fordi hun mente hun var blitt presset av ledelsen i Helse Midt-Norge.

Opplysninger om epostutvekslingar og lukkede møter har også gjort at mange har stilt spørsmål ved prosessen og derfor krevd at saken blir lagt frem for Stortinget i en åpen høring.

Før jul fikk statsråd Bent Høie en rekke spørsmål fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om sin rolle i sykehussaken.

Tirsdag vedtok flertallet i kontroll- og konstitusjonskomiteen at de vil stille helseministeren syv nye skriftlige spørsmål før de tar stilling til om de ønsker en åpen høring for å kartlegge om helseminister Bent Høie har gitt signal som er i strid med loven i sjukehussaken.

Det begrunner de med at Høie i sitt svar til Stortinget sa at det er helt legitimt å gi signaler utenfor foretaksmøter. Komiteen spør ham helt konkret hvor mye statsråden kan opplyse før det oppfattes som styringssignaler.

– Vi trenger mer informasjon fra helseministeren før vi avgjør om sjukehussaken i Møre og Romsdal skal opp, sa medlem i komiteen, Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne, etter møtet 6. januar.

Tirsdag 13. januar vil komiteen bestemme om de vil ha åpen høring i saken.