Hopp til innhold

En måned igjen til Aksla-rettssaken: – Den blir helt spesiell

Her er alt du trenger å vite før rettssaken mot den 23 år gamle mannen som er siktet for drapet på Anja Weløy Aarseth (21) starter 11. februar.

Rettssal Ålesund lagmannsrett

Her i lagmannsrettssal 203 i 2. etasje i Ålesund tinghus skal Aksla-saken gjennomføres fra og med 11. februar.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Hele Ålesund og omegn ble involvert i en av fjorårets største drapssaker i Norge da Anja Weløy Aarseth (21) fra Bergen ble funnet død på byfjellet Aksla 31. august 2013.

Den påfølgende onsdagen 4. september, pågrep politiet en 23 år gammel mann i ytre bydel av Ålesund og siktet ham etter kort tid for å ha drept Aarseth ved kvelning, samt misbrukt henne seksuelt.

Mannen ble også siktet for ransforsøk av en kiosk i nærheten bare timer før Aarseth ble drept.

Siden den gang har siktede sittet i isolasjon og varetekt, i påvente av rettssaken som ifølge Sunnmøre tingrett skal starte 11. februar. Da ventes det storinnrykk av pressefolk fra hele landet, ettersom saken er av stor nasjonal interesse.

Ålesund tinghus

Her ved Ålesund tinghus skal rettssaken holdes i lagmannsrettssal nr. 203 fra og med 11. februar.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Det er satt av hele åtte dager til rettssaken, som vil gå av stabelen i lagmannsrettssal 203 i andre etasje i Ålesund tinghus.

Kan bli videooverføring

Sorenskriver Kirsti Høegh Bjørneset sier til NRK at antallet journalister og deltagere i rettssaken fører til at tingretten må ta en rekke grep for å organisere en fullgod gjennomføring.

Hun ser ikke bort ifra at man må ta i bruk en løsning som ligner på 22. juli-rettssaken, der plassmangel gjorde at flere måtte følge rettssaken via skjerm i en annen sal.

– Vi er forberedt på at det vil være stor interesse rundt saken, og derfor føler vi et stort ansvar for å planlegge godt, slik at vi kan avvikle saken på en god og verdig måte, sier Bjørneset.

Kirsti Høegh Bjørneset

Sorenskriver Kirsti Høegh Bjørneset

Foto: Birthe Bringsvor / NRK

30. januar vil det bli et informasjonsmøte på tinghuset for pressen. Før den tid er det vanskelig for sorenskriveren å si hvor mange som vil komme.

– Det er ikke hver dag vi har så store saker. Aksla-rettssaken er helt spesiell på grunn av engasjementet rundt saken og antall berørte personer. Her er veldig mange offer, ettersom det en grov hendelse som har preget nærmiljøet i stor grad.

Skiftet navn

Tingrettsdommer Kjetil Gjøen vil lede rettssaken, og statsadvokat Ingvild Thorn Norheim vil stille som påtalemyndighetenes aktor.

Bistandsadvokat Einar Råen vil representere Aarseth-familien, mens Per Herman Thori-Aamot er den siktede 23-åringens forsvarer.

Det var først advokat Reidar Andresen som – etter siktedes eget ønske – ble utnevnt som forsvarer, men i månedsskiftet oktober/november ble det klart at Thori-Aamot tok over.

(Saken fortsetter under bildene)

Aksla-saken i bilder:

Forsettlig drap

2. januar kunne Bergens Tidende sine kilder fortelle at politiet vil tiltale siktede for forsettlig drap – altså at 23-åringen hadde en intensjon om å drepe Aarseth, men at drapet ikke var planlagt.

Det er enn så lenge ikke tatt ut en offisiell tiltale mot den siktede 23-åringen, men det er ventet at denne vil komme i løpet av kort tid.

Statsadvokat Jan Hoel i Molde sier de mottok Sunnmøre politidistrikt sin innstilling, og sendte videre sitt forslag om tiltale til Riksadvokaten sist lørdag (4. januar).

Terje Tørrissen

Det er tidligere Breivik-sakkyndig Terje Tørrisen og hans kollega som har vurdert den siktede 23-åringen i Aksla-saken.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Siste frist til å offentliggjøre tiltalen er tre dager før selve rettssaken, men den vil nok komme ut før, slik at alle parter får tilstrekkelig tid til å forberede seg til rettssaken, sier Hoel til NRK.

Strafferettslig tilregnelig

Det er den tidligere rettspsykiateren i Breivik-saken, Terje Tørrissen og hans kollega Michael Setsaas frå Trondheim som har evaluert den 23 år gamle mannen som er siktet for drapet på Aarseth.

Den 29. november konkluderte rettspsykiaterne at sistnevnte er strafferettslig tilregnelig, og legger til at han har innrømmet å være sterkt påvirket av rus i drapsøyeblikket.

I samme rapport ble det også konkludert med at mannen ikke var psykotisk.

Tirsdag 11. februar kl. 09.30 starter rettssaken i lagmannsrettssal 203 ved Ålesund tinghus.