NRK Meny
Normal

– Trenger omstilling til miljøvenlig teknologi i aluminiumsindustrien

Aluminiumsindustrien står for 6 prosent av norske utslipp av klimagasser. – Klimameldingen er en god start. Men det trengs mye penger til omstilling, mener Bellona.

Hydro Sunndal

Aluminiumsverket på Sunndalsøra er et av de store, moderne aluminiumsverkene i Norge. Aluminiumsindustrien står for 5- 6 prosent av utslippene av klimagasser i Norge.

Foto: Odd Sørås / NRK

Artikkelen er flere år gammel.

I dag la regjeringen, etter lang tids venting, frem klimameldingen. Her varsler regjeringen at de vil opprette et klima- og energifond for å utvikle teknologi som gir reduserte utslipp. Fondet er på 30 milliarder, og skal økes trinnvis til 50 milliarder.

Sindre Stub

Sindre Stub jobber i Bellona. Han har mellom annet bidratt i en rapport om utslippsreduksjoner i aluminiumsindustrien

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

– Regjeringen har nå tatt et første skritt. Det er opprettet et klimatiltaksfond for industrien. Men det sørgelige er at det er bare 5 milliarder som er forpliktet inn i statsbudsjettet i 2013. Det er uvisst når de resterende milliardene kommer, sier Sindre Stub i miljøorganisasjonen Bellona.

– Må satse på karbonfangst

Aluminiumsindustrien har de siste tiårene gjennomgått en kraftig reduksjon av fluor- og svovelgassutslipp. Selv om industrien samlet sett ikke er kommet i mål når det gjelder reduksjonen av PAH og CF-gasser, er også utslippene her redusert kraftig de siste årene. Utfordringen for aluminiumsindustrien er nå å redusere energiforbruket, å eliminere utslippet av CF-gasser og CO2.

– For å få signifikante reduksjoner av disse utslippene, må man inn med teknologi som sikrer karbonfangst og lagring av dette i aluminiumsindustrien. Da er det behov for virkemidler slik at aluminiumsindustrien har mulighet til å gjennomføre disse tiltakene, sier Stub.

– Teknologien finnes

Det finnes tekniske muligheter for å få bort utslippene av klimagasser fra aluminiumsindustrien. Men teknologien er ikke ferdig utviklet ennå.

– Der ER tekniske muligheter. Men de lar seg ikke realisere på en to tre. Vi vet at det vil ta noe tid før man kommer i gang. Men det er mulig for aluminiumsindustrien å gjøre dette på sikt med den typen fond som regjeringen kommer med nå, sier Stub.

– Ønsker vekst i produksjonen

Aluminiumsindustrien henter råstoffet sitt langt borte fra Norge. Også de store markedene for metallet ligger i andre land. Også transporten av råstoff og metall fører til klimautslipp. Likevel ønsker Bellona økt og styrket aluminiumsproduksjon i Norge.

– Vi ønsker vekst i aluminiumsindustrien i Norge. Industrien baserer produksjonen sin på ren kraft. Og verden trenger mer aluminium. Bruken av aluminium i lette og gjenvinnbare biler kan medvirke til å få ned utslippene. Men utslippene i produksjonen må ned, sier Stub.

– Vesentlige utslipp

Aluminiumsindustrien står i dag for mellom 5 og 6 prosent av utslippene av klimagasser i Norge.

– Det stemmer at aluminiumsindustrien i dag står for en vesentlig del av utslippene. Dette varierer etter hvordan produksjonen og markedet er. Så vi savner at det ikke står noe om aluminiumindstriens behov for karbonfangst i klimameldinga. Men det er positivt at det nå opprettes et klimafond i industrien generelt, sier Stub.

Siste video/lyd

Mange geitebønder i landet vil ha den elektriske geiteklaven til Gjemnesbedrifta Nofence. Produksjonen pågår for fullt, men geiteklaven er enno ikkje godkjend. Gründerbedrifta treng beitesesongen 2017 for å gi Mattilsynet dokumentasjonen dei krev.
Dei fleste har meir enn nok med å SJÅ utfor kanten på den hundre meter høge Zakariasdammen i Tafjorden på Sunnmøre.
Men det finst folk som vil betale for å få seg ein luftig tur. Og frå neste veke av kan dei gjere akkurat dét...
Fiskesperra som skal redde den nasjonale lakseelva Driva, blir slakta av ekspertar på behandling av gyrosmitte. Miljødirektoratet er ansvarleg for prosjektet til seksti millionar kroner. Dei meiner det trengst berre små justeringar.