Hopp til innhold

– Lurer på om de er stein stokke dum

Anne Grete Røymo ble oppfordret av myndighetene til å satse på sauedrift i kulturlandskapet i Sunndal. Samtidig tillater de yngling av jerv i området, som har tatt livet av 80 av lammene til bonden. Det gjør Røymo forbannet.

Anne Grete Røymo

FORTVILET: Anne Grete Røymo skjønner lite av myndighetene sin tankegang. Samtidig som hun blir oppfordret til å holde på med saudrift, tillater myndighetene yngling av jerv i området.

Foto: Roar Halten/NRK

Sau drept av jerv

DREPT: En jerv har tatt livet av flere av sauene til Røymo.

Foto: privat

Anne Grete Røymo er svært fortvilet på grunn av synet som ventet henne under årets sauesanking. Bonden som har gård på Røymo i Sunndal på Nordmøre anslår at jerv har tatt livet av rundt 80 av lammene hennes.

– Jeg har aldri funnet så mange kadaver som i år, og det er ikke noen tvil om hva det er som foregår, sier Røymo.

Røymo driver med sau i et av 22 utvalgte kulturlandskap i Norge og har både blitt oppfordret og fått finansiell støtte av myndighetene til å drive gård i dette området. Paradoksalt nok er dette området også blitt en rovdyrsone og et yngleområde for jerv. Det går ut over sauene til Røymo.

– Det er klare motpoler og jeg tror ikke de som styrer skjønner hvordan det er å leve med. Jeg sier ikke at de er stein stokke dum, men jeg begynner jo å lure. Jeg tror de er tredd inn i et regelverk som nekter dem å tenke selv, raser bonden.

Det var Aura avis som først omtalte saken.

Får ikke felle jerv

Astrid Buset, fylkesmannen

Astrid Buset hos fylkesmannen sier at det ikke vil bli åpnet for lisensfelling av jerv i kulturlandskapet.

Foto: Roar Halten/NRK

Røymo og flere andre bønder har bedt om å få felle enkelte dyr som påfører stor skade, selv om det er et yngleområde for jerv, men har ikke blitt hørt.

Seniorrådgiver i miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal, Astrid Buset, sier at rovviltnemnda i Midt-Norge kan åpne for lisensfelling i jervprioriterte områder hvis det viser seg at en er over målet om tre årlige jervynglinger.

– Rovviltnemda har bestemt at det skal være jerv i disse områdene og da må de som driver med sau tilpasse seg dette. I områdene det skal være jerv skal man prioritere andre tapsforebyggende tiltak, og man bruker midler mellom annet på gjetning, tidligsanking, radiobjeller og beredskapsgjerde, forteller hun.

Røymo forstår kritikken fra bonden, men sier at styresmaktene ikke er dumme.

– Det er to vernehensyn som krasjer og en har ikke funnet en måte å få dette til å gå ihop på. Det finnes flere tilsvarende områder i landet der det skal være rovvilt på steder der det er beiting, sier Buset.

Fylkesmannen har etterlyst bedre samarbeid på departementsnivå.

Frykter at kulturlandskapet gror igjen

Jerv flekker tenner

Jerv har drept rundt 80 av lammene til Anne Grete Røymo.

Foto: KNUT HOLMSETH

Ordfører i Sunndal kommune, Ståle Refstie, er stolt av kulturlandskapet i kommunen, men er redd for at det nå kan forsvinne. Han er kritisk til dagens system.

– Her er det ingen som vil rovdyrene til livs, men for å holde verneområdene i hevd må vi ha beitedyr. Og da må vi ha mulighet til å målrettet ta ut rovdyr som påviselig er skadedyr. Det er det som er den store svikten slik som systemet fungerer i dag, mener han.

– Til syvende kan det ende med at de som driver med sau og pleier kulturlandskapet legger ned og dermed gror det vernede landskapet igjen og det er forferdelig synd, legger ordføreren bekrymret til.

Vurderer å slutte

Sau tatt av jerv

JERVANGREP: En sau ligger oppspist i steinrøysa i kulturlandskapet.

Foto: Roar Halten/NRK

Og det er nettopp det som kan bli fremtiden for Anne Grete Røymo, uansett så lite hun har lyst til å legge ned.

– Det går på livet laus. Hvor skal jeg finne motivasjonen? Jeg forstår ikke at jeg skal holde ut år etter år med dette når vrangskapen er så stor. Jeg har to døtre som vokser opp her, men jeg vet ikke om jeg vil at de skal ta over, for jeg vet ikke om det er liv laga, forteller hun.