Hopp til innhold

Åtte båtmotortyver dømt til fengsel - men seks av dem har stukket av

De åtte rumenske mennene som var tiltalt for å ha stjålet en rekke båtmotorer i Romsdal tidligere i høst, er alle dømt til fengsel fra fem til syv måneder. Men seks av dem har mest sannsynlig rømt landet fordi det ikke var nok varetektsplasser.

Norges lover

Kun to av åtte møtte opp til hovedforhandlingene i Romsdal tingrett.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Romsdal tingrett mener det er bevist at de åtte rumenerne er mobile vinningskriminelle. De åtte dømte har liten eller ingen tilknytning til Norge og retten mener de kom til landet for å utføre ulike former for vinningskriminalitet. Retten legger til at det må reageres strengt mot slik virksomhet. De er alle derfor blitt dømt til mellom fem og syv måneder fengsel.

Seks har rømt landet

Men mest sannsynlig er det kun to av de åtte som vil sone straffen. For det var kun to av de åtte som møtte til hovedforhandlinger i tingretten. Resten har mest sannsynlig rømt landet.

– Vi vet ikke om de er i Romania, men det antar vi, sier politiadvokat Astrid Bolstad.

Organisert tyveri

Det var i august at politiet i Nordmøre og Romsdal pågrep åtte rumenere som ble tatt på fersk gjerning da de prøvde å stjele båtmotorer.

Alle er rumenske statsborgere og er i slekt eller venner av hverandre, heter det i dommen fra Romsdal tingrett. I sommer kom de kjørende fra Romania til Norge. De bodde i bilene sine og ingen av de tiltalte hadde arbeid eller bolig i Norge.

Utover sommeren får lensmannen i Rauma melding om at det er observert flere mistenkelige biler med utenlandske registreringsnumre som hadde stanset ved småbåthavner og sett på båter. I samme tidsrom blir flere båtmotorer meldt stjålet.

Natt til 21. august blir tyvene tatt etter at en bryggeeier merket at de var på ferde for å stjele flere motorer. Mannen la seg på hjul etter de antatte gjerningsmennene og politiet fikk satt opp veisperring og stoppet tyvene.

Alle åtte ble fremstilt for varetektsfengsling, og tingretten ga politiet medhold.

Kun to ble varetektsfengslet

Men kun to av de åtte ble varetektsfengslet - de andre var det ikke fengselsplasser til, så de fikk meldeplikt.

– Vi forholder oss til kriminalomsorgen region Vest. De kunne gi oss to plasser på Hustad, men de hadde ingen plasser ledig i Ålesund, og det nærmeste stedet hvor det var ledig var Vik i Sogn og Fjordane, sa Bolstad til NRK i august.

Vik syntes politiet ble for langt vekke.

– Det er krevende etterforskningsmessig, og i tillegg ville vi brukt uforholdsmessig mange ressurser på transport, sier Bolstad.

I meldeplikten lå det at de hver dag måtte møte på politistasjonen i Molde.

Det gjorde de helt frem til helgen før hovedforhandlingene i retten startet. Da dukket de ikke opp.

Kan gå fri for alle tyveriene

Nå kan seks av de dømte gå fri for straff.

– Dommen vil bli liggende registrert på de i tilfelle de dukker opp igjen, sier politiadvokat Bolstad.

Men da må de dukke opp igjen i Norge?

– Ja, med mindre de dukker opp igjen i Norge vil det ikke skje noe, sier hun.

Bolstad sier at om de kommer vil bli tatt rett inn til soning.

– Det blir som et slags innreiseforbud, sier hun.