Hopp til innhold

Nordmenn midt i tyrkiske opptøyer: – Det var helt absurd

En gruppe på 7 nordmenn havnet midt i opptøyene i Istanbul tirsdag kveld. – En helt absurd situasjon sier doktorgradsstudent Annette Hessen Bjerke.

Protester i Tyrkia

Tyrkisk politi i aksjon i gatene i Istanbul tirsdag 10. september. En gruppe på 7 konferansedeltakere fra Høgskolen i Oslo og Akershus havnet midt i demonstrasjonene.

Foto: GURCAN OZTURK / Afp

Politiet tok i bruk tåregass og vannkanoner mot demonstranter på Taksim-plassen i Istanbul tirsdag. Folkemengden demonstrerte mot at Ahmet Atakan (22) mistet livet under en demonstrasjon i byen Antakya tidligere på dagen. Demonstrantene mener Atakan ble drept av sikkerhetsstyrker, men dette anses som uklart.

– Absolutt ingen hyggelig opplevelse

En gruppe på 7 norske deltakere på en stor internasjonal konferanse om utdanningsforskning havnet midt oppi de omfattende demonstrasjonene.

– Dette var slett ingen hyggelig opplevelse. Det var helt absurd, sier Anette Hessen Bjerke fra Stranda på Sunnmøre til NRK tirsdag kveld.

Istanbul demostrasjoner

Dette bildet tok Camilla Rødal da hun og Annette Hessen Bjerke måtte søke ly på et av hotellene i Istanbul. Utenfor er det harde kamper mellom demonstranter og politi.

Foto: Camilla Rødal

De 7 nordmenne er i all hovedsak tilknyttet Høgskolen i Oslo og Akershus, og deltar på den internasjonale ECER-konferansen som har over 2000 deltakere. De var på i en maxitaxi på veg fra konferansen og tilbake til hotellet.

Ble avskjært av politi og demonstranter

På et tidspunkt kunne ikke taxien kjøre lenger. Det ble for tett med både politi og demonstranter. Passasjerene ble beordret ut på gaten.

– Hvor vi enn gikk støtte vi på demonstranter og politi. Og det var svært mange av dem. Vi kunne veien fra der vi var i begynnelsen, men ble avskjært av politiet. Oftere og oftere kom det løpende demonstranter og politi rundt hushjørnene, forteller Hessen Bjerke.

Hessen Bjerke forteller til NRK hvordan følget forsøkte å komme seg til hotellet, men uten å lykkes. Det var sperringer og demonstrasjoner samme hvor de løp. På ett tidspunkt mistet de også kontrollen med hvor de befant seg.

Vi klarte å søke ly inne på et hotell. Der fikk vi hjelp med å dekke til øynene og munnen. Det var begynt å bli svært tett med tåregass i området. Men hotellet var på feil side i forhold til dit vi skulle. Og vi måtte etter hvert forlate dette stedet, forteller hun.

Demonstrasjoner i Tyrkia

Det kom til omfattende demonstrasjoner og politi brukte tåregass i Istanbul tirsdag. Demonstrasjonene oppstod som følge av at Ahmet Atakan (22) mistet livet i Antakya tidligere på dagen. En gruppe på 7 nordmenn havnet midt i demonstrasjonene.

– Slengte oss på gulvet

Etter hvert begynte det også å gjalle i skuddsalver i nærheten av dem. Det var skuddveksling og røykfylte gater.

På et tidspunkt slengte vi oss ned på gulvet da det smalt som verst. Vi var jo redde. Men tyrkerne i nærheten sa bare at dette var ganske vanlig. Men slike tilstander er jo ikke vanlig for ei jente fra Stranda, sier hun, lettet over at de etter hvert kom velberget til hotellet.

Fortsatt tåregass i luften

Hun beskriver episoden som svært skremmende. På forhånd hadde de sjekket med UD om det var trygt å reise til Istanbul. De hadde fått forsikringer om at Istanbul er trygt, og både hotellet og konferansen befinner seg et stykke utenfor Taksimplassen.

Fortsatt er gaten utenfor hotellet fylt av tåregass. Vi kan ikke åpne vinduene. Da strømmer gassen inn. Så nå er vi spent på om det får noe mer følger for oppholdet vårt. Slik det er nå er det jo ikke mulig å få kontakt med noen som vet hva som skjer, sier Annette Hessen Bjerke til NRK.