Hopp til innhold

56 norske kommuner har ikke lovpålagte beredskapsplaner

En rekke kommuner mangler lovpålagte beredskapsplaner. Dette er altfor dårlig, mener Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

En rekke hendelser i Norge det siste året har vist hvor viktig beredskapsplanene er for sikkerheten for innbyggerne. Det har vært flom og kraftig nedbør på Østlandet. Langs kysten herjet storm og orkan da Berit og Dagmar var på besøk.

Om kort tid offentliggjør DSB den årlige kommuneundersøkelsen. Her vil det fremgå hvilke 56 kommuner som ikke har innført de lovpålagte beredskapsplanene. Pålegget kom i 2010.

– Skremmende opplevelser

Ikke minst under orkanen Dagmar oppsto det situasjoner der den kommunale beredskapen ble satt på prøve. Flere bygder var uten strøm i flere døgn, og en rekke veier og ferjesamband ble stengt. Boliger og andre bygninger ble ødelagt.

Per K. Brekke, avdelingsdirektør i DSB

Per K. Brekke er avdelingsdirektør i DSB.

Foto: Kai Myhre / Direktoratet for samfunssikkerhet og beredskap (DSB)

– Mange innbyggere erfarte alt fra det ubehagelige til det skremmende, sier avdelingsdirektør Per Brekke i DSB til kommunal-rapport.no.

Alle typer hendelser

Planene som kommunene er pålagt å legge, handler ikke bare om håndtering av situasjoner som følge av ekstremvær. Det skal gjennomføres beredskapsanalyser for alle typer hendelser.

– Planene skal ta høyde for summen av alle tenkelige hendelser som kan ramme kommunene og kommunenes kriseledelse. Det kan være alt fra store branner, flom og store trafikkulykker. Det kan også handle om situasjoner som oppstår om kommunens innbyggere blir akutt syke av pandemi, sier Brekke.

Nye bestemmelser

Det var i 2010 det kom nye bestemmelser om kommunal beredskapsplikt. Der ble alle kommunene pålagt å gjennomføre helhetlige risiko- og sårbarhetsanalyse.

I kommuneundersøkelsen kommer det til å fremgå at 283 kommuner har laget beredskapsplaner, 14 kommuner er usikre og 56 kommuner har ikke gjort dette. 152 kommuner la planene i 2008 eller tidligere, mens 100 kommuner innfridde kravet etter at de nye forskriftene ble innført.

Null verdt uten øvelser

DSB legger nå opp til at fylkesmennene skal følge opp saken. Alle kommunene skal ha beredskapsplaner, og det blir viktig med øvelser.

– Gode planer er ikke nok alene. planene er null verdt om de ikke øves på. Kommunene må påse at planene utarbeides, og at de blir praktisert, sier avdelingsdirektør Per Brekke.