Hopp til innhold

Flere uker til veien vil bli åpnet

– Strømmen er borte, Telenor er borte, og veien er borte, alt er borte. Vi er helt isolerte, sier Ragnar Halle i Todalen. Se videoen fra Todalen.

– Strømmen er borte, telenor er borte, og veien er borte, alt er borte. Vi er helt isolerte, sier Ragnar Halle i Todalen.

500 fastboende og turister er isolerte i Todalen.

Skredet i Todalen har medført omfattende skader på den eneste veien ut av bygda. Fortsatt vet ingen når 500 fastboende og flere turister vil kunne ta seg ut.

Ifølge Statens vegvesen må det settes inn et fjellsikringslag for å inspisere og sikre fjellsida i rasområdet på fylkesvei 671 mellom Svinviktunnelen og Todalsøra ytterligere, før det kan sendes mannskap inn for å rydde rasområdet.

Det er konklusjonen til Statens vegvesen etter at deres geologer har inspisert rasområdet fra helikopter og fra bakken.

Og de vet ikke når de kan få på plass et fjellsikringslag.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Raset mellom Svinviktunnelen og Todalen får store konsekvenser for innbyggerne, som foreløpig hverken kommer seg til eller fra bygda.

Se video av det hundre meter brede raset når det går nedover fjellsiden.

Vil ta flere uker

Det vil altså ta flere uker før det blir veiforbindelse til Todalen igjen.

- Det er vanskelig å estimere hvor lang tid det vil ta før vi kan begynne å rydde selve veien. Fjellsikrerne vil trolig bruke en uke før vi kan sende mannskap inn for å rydde der veien har gått. Når det er gjort, kan vi lettere si hvor lang tid det vil ta å få på plass en veiløsning. Men vi snakker om uker uten vei, sier fungerende avdelingsdirektør Ole Jan Tønnesen i Statens vegvesen.

Fare for steinsprang

Raset har startet i et myrområde i 500 meters høyde. Myra har blitt mettet av vann på grunn av de store nedbørsmengdene og sklidd ut. På vei ned fjellsiden har massene revet med seg alt av trær, jord og løs stein og også revet opp løst fjell.

Det ligger igjen steinblokker på kantene i rasområdet som gir fare for steinsprang. Veien som har gått langs fjorden er helt borte og må bygges opp på nytt, opplyser Statens Vegvesen.

Tatt veien og strømledningene

De som er fast i Todalen forteller om en vanskelig situasjon.

Møte i Todalen

Det var tidligere i dag folkemøte i Todalen.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

– Strømmen er borte, Telenor er borte, og veien er borte, alt er borte. Vi er helt isolerte, sier Ragnar Halle.

Mange av innbyggerne etterlyser at det må settes inn mobiliseringsbåt slik at de kan få fraktet inn nødvendig mat til både mennesker og dyr.

I mellomtiden har noen telefon, andre ikke.

NetCom har fått opp aggregat på sin mobiltelefonsentral, slik at det nå virker. Det er ventet at Telenor gjør det samme, men Telenor hadde innbyggerne 20:30 ikke fått tak i.

Mange turister i området

I tillegg til de fastboende, er det mange turister i området. Flere hadde tenkt å dra i dag, men ble stoppet av skredet.

Turister fra Bodø

Astor Iversen får ikke med seg bil og campingvogn fra Todalen med det første.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

– Vi planla å reise hjem kun en time etter raset gikk, sier Astor Iversen (45).

Iversen og familien har tilbrakt den siste tiden i campingvognen i Todalen i Møre og Romsdal.

– Jeg hørte raset, men trodde først det var et fly som skulle inn for landing. Så tenkte jeg at her er det jo ikke noen flyplass. Det hele var ganske spesielt, forteller Astor Iversen til NRK.no.

Har bursdag

Selv om hele bygda nå mangler strøm klarer familien Iversen seg bra.

– Vi har campingvogn med batteri. Og vi har fått handlet på nærbutikken med lommelykt. Folk her stiller virkelig opp for oss som er turister, sier Iversen som faktisk fyller år i akkurat i dag.

– Det ble en spesiell bursdag, men akkurat det har vi tenkt lite over.

Håper å komme seg ut fredag

Kommunen jobber med å få skyssbåt fra Sunndal til å komme og frakte mennesker fra området. Den vil Iversen og familien gjerne være med på.

– Vi håper vi skal komme oss ut fredag. Vi bør være ut i løpet av helgen, sier han.

Han og kona skal begge på jobb i Bodø mandag.

Verre med campingvognen

Campingvognen og bilen får de nok derimot ikke hjem med det første.

– Ja, det spørs om vi må dra uten campingvognen. Bare vi kommer oss hjem så får vi hente campingvognen senere, sier Tone Iversen.

Må finne alternative løsninger

Mens de venter på veiforbindelse prøver de å klare seg så godt de kan med alternative løsninger. På butikken er eneste mulighet å skrive ned hvilke varer de tar med seg hjem.

Butikken i Todalen

Slik foregår handelen på butikken i Todalen.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

– Nå ser vi på prisen på varene og noterer på en lapp, så får vi ta oppgjøret senere, sier Per Hølaas.

Men det er ikke alt man kan finne gode alternative løsninger på.


– Det er ikke bare bare dersom det blir akutt sykdom eller noe. Vi er sårbare slik situasjonen er nå, sier Ragnar Halle.

Strømaggregater fraktes inn

Svorka energi jobber med å frakte flere strømaggregater inn til dalen. De håper da at de viktigste bygningene vil få igjen strømmen i løpet av natten.

Dette har innbyggerne i ettermiddag blitt informert om på folkemøte. Kommunen opplyser at de arbeider på spreng, og ett nytt folkmøte vil bli avholdt i morgen 14:15.

Kystverket på vei

Kystverket opplyser at de er på vei til Todalen med slepebåt for å rydde trær og skredrester fra sjøen for å rydde vei for båttrafikk.

Men de er ikke fremme før 22:00 i kveld og vil starte opprydningsarbeidet i morgen tidlig.

Raset i Todal fra sjøen

Raset i Todalen skaper store problemer.

Foto: Eirik Haukenes