NRK Meny
Normal

Trenger en milliard - får 50 millioner

Helse Møre og Romsdal får 50 millioner kroner ekstra til vedlikehold neste år. Dette er penger som skal bidra til å motvirke høyere arbeidsledighet i Møre og Romsdal.

Ålesund sjukehus

Ålesund sykehus har behov for vedlikehold til flere hundre millioner kroner.

Foto: Øyvind Johan Heggstad / NRK

– Dette er ei stor glede og vi er svært takknemlig. Det sier assisterende direktør ved sjukehuset i Møre og Romsdal, Helge Ristesund.

Her er helsebudsjettet

Han tar gladelig mot penger til vedlikehold til de fire sjukehusa i fylket.

– En gjennomgang av bygningsmassen vår har vist at vi har store etterslep på vedlikehold. Totalt trenger vi ca. en milliard kroner til vedlikehold i Ålesund og Volda, sier Ristesund.

I tillegg er det behov for å bruke penger på Molde sykehus frem til det nye fellessykehuset er klart.

Formelt sett blir pengene tildelt Helse Midt-Norge. Men i statsbudsjettet ligger det svært klare føringer for at pengene skal benyttes i Møre og Romsdal.

Til sammen har regjeringen satt av 300 millioner kroner til vedlikehold av sjukehus i de områdene av ladet som er hardest rammet av krisen i oljenæringen.

Helge Ristesund

Helge Ristesund er assisterende direktør i Helse Møre og Romsdal.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Usikkert hvor pengene skal brukes

Ristesund sier at de nå skal gå i dialog med Helse Møre og Romsdal om hvordan pengene skal brukes.

– Vi vil nå starte en intern debatt om hvor pengene skal brukes. Vi har fire sjukehus og en rekke institusjonsbygg som trenger vedlikehold. Så må vi gjøre en prioritering mellom alle de behov vi har kartlagt tidligere, sier Ristesund.

Likevel går Ristesund langt i å antyde at Ålesund og Volda skal prioriteres.

– Dersom vi tenker litt langsiktig, så er det viktig nå å få gjort et krafttak for de to sykehusene som skal drives etter det nye sykehuset for Nordmøre og Romsdal er på plass. Det vil si i Ålesund og Volda. Men vi vil ta en diskusjon på hvor vi skal bruke disse pengene, sier Ristesund.