NRK Meny
Normal

50 år siden kommunesammenslåing

Den var lenge Norges minste kommune - Grip. 40 minutters båttur nordvest om Kristiansund. I dag markerte gripværingene 50-års jubileumet for sammenslåingen.

Yrende liv

Smalt mellom husene på Grip.

Foto: Roar Halten / NRK

Kommunesammenslåing er muligens i tiden, men det er ikke noe nytt fenomen. I 1964 ble Grip, og det som nå er en bydel i Kristiansund, Dale, sammenslått med Kristiansund.

Det virker kanskje rart nå, at Grip med sine 150 innbyggere i storhetstiden, var egen kommune, men den gang var det helt naturlig.


Fraflyttet, men fortsatt folksomt

Det er ikke noe dødt samfunn som møter sommerturisten på Grip. Det er attraktivt å få seg fritidsbolig her. Fotballkjendis Ole Gunnar Solskjær er blant dem som har feriehus ytterst mot havet.

På de vel 40 målene som utgjør den bebygde delen av Grip, så yrer det av liv. Her kan man ikke trekke seg bort i fred og i ro - det sosiale står i fokus.

Bollis Thomassen

Bollis på telefon med kapteinen på skyssbåten

Foto: Roar Halten / NRK

Bollis Thomassen er blant dem som har feriebolig her ute. - Det er kjempeviktig å ta godt i mot folk, mener han. - Det er liksom signaturen vår det, at vi tar vare på hverandre og besøkende, fortsetter han.

Fra sitt vindu på stua følger han med skyssbåten Sunnmøringen, som kommer. Telefonen til Bollis ringer - det er kapteinen på Sunnmøringen, som lurer på om noen kommer å tar i mot båten. - Sjølsagt, æ e på vei, utbryter Bollis.

Det var tautrekking mellom de gamle kommunene Grip og Dale på Grip. Se hvem som vant.

(Se video) Tautrekking mellom Grip og Dale.

Isolert

Det var et isolert samfunn helt avhengig av fisket. Allikevel var det en familie som hadde tillatelse til å holde to kyr. Fóret måtte familien samle fra de nærliggende holmene. Fremdeles preger isolasjonen øysamfunnet. Ikke er det landstrøm og de er avhengige av å samle inn regnvann.

På dagtid står et stort aggregat og durer. Det forsyner noen og førti bygninger med strøm. De har et eget energiselskap her ute.

- Ser du den bygningen der, sier kraftansvarlig Terje Larsen, og peker på et oransje hus med teksten Grip Kraft, - det er selve hjerteslagene til Grip det, fortsetter han.

Terje Larsen

Kraftansvarlig Terje Larsen.

Foto: Roar Halten / NRK

Terje er en av ildsjelene som sørger for at det fungerer her ute. Han holder kontakten med Riksantikvaren og andre myndighetspersoner.

- Uten stavkirka så hadde alt vært annerledes her ute, mener han. - det er stavkirka som har holdt liv i bevaringen av Grip. Hadde vi ikke hatt den så hadde det vært helt annerledes her ute, sier Terje.

Eksklusiv omvisning

Aase Eriksen

Aase Eriksen viser Grip til venninnene

Foto: Roar Halten / NRK

Aase Eriksen er på Grip med venninne i Kristiansund Seniordans. - Vi var de første som flyttet herfra, forteller Aase.

Da var hun 11 år gammel. Huset ble solgt til en onkel, så fortsatt har familien tilknytning til Grip.

- Jeg er her ca. en gang i året, sier Eriksen. I dag er hun er sammen med Kristiansund Seniordans, og viser gjengen øya hun vokste opp på.