Hopp til innhold

4-åring stirret på i dyrepark: – Datteren min er ikke en sirkusattraksjon

Linn Veronica Blomvik (29) reagerer på måten voksne og barn stirret og pekte på datteren hennes. – Nok er nok, sier tobarnsmoren fra Ålesund.

Linn Veronica Blomvik

Linn Veronica Blomvik (29) fra Ålesund reagerer på måten voksne og barn stirret og pekte på datteren hennes.

Foto: Linn Veronica Blomvik / Privat

Det var fredag denne uken at Blomvik la ut blogginnlegget «Mitt barn er IKKE en sirkusattraksjon!», etter et besøk til Dyreparken i Kristiansand.

Det som skulle være en flott dag for hele familien, og som alle hadde gledet seg til, endte i en skuffelse. Etter en time i kø ble det rett og slett for mye for tobarnsmoren fra Ålesund.

– Vi er vant til å få blikk og små kommentarer, slik har det vært siden hun ble født. Men når vi ble stående der som en slags sirkusattraksjon, så kjente jeg at tålmodigheten min tok slutt, sier Blomvik.

«Hvor mye skal en 4, snart 5-åring tåle og akseptere?» skriver hun på bloggen.

Ubehagelig og ekkelt

Det var Nettavisen som først omtalte saken.

Datteren Emilie er nemlig født med diagnosen medfødt kjæmpenævi (Giant Congenitial Melonacyctic Nevus).

Emilie Blomvik

Emilie er født med en svært sjelden tilstand og har en stor føflekk som dekker en stor del av kroppens bakside. I tillegg har hun over 1000 føflekker ellers på kroppen.

Foto: Linn Veronica Blomvik / Privat

Tilstanden er svært sjelden og 4-åringen er født med en stor føflekk som dekker en stor del av kroppens bakside. I tillegg har hun over 1000 føflekker ellers på kroppen.

Blomvik forteller at familien er vant til å få kommentarer og blikk, men ikke i like stor grad som under besøket til Dyreparken. Hun syns det er spesielt frustrerende at vokse ikke kan ta mer hensyn.

– Barn er en ting, men det aller verste er foreldre som står sammen med barna og glor. De skal jo gå foran som et godt forbilde, sier Blomvik.

Hun forteller videre at det var veldig trist å se at datteren gikk fra en blid jente som hadde gledd seg til å prøve de ulike attraksjonene til å bli innesluttet og trekke seg unna.

– Hun opplevde det hele som ubehagelig og ekkelt, og ville helst gå ut av køen, sier Blomvik.

Ber folk om å tenke seg om

Familien gikk da i forsvarsposisjon, og prøvde å skjerme den lille jenta ved å stille seg rundt henne slik at hun ikke skulle se alle som stirret og pekte.

– Vi begynte å stirre tilbake og si høyt at det ikke er pent å peke, men det er ikke slik vi vil ha det. Jeg har ikke lyst til å måtte skjerme henne, og det skal heller ikke være nødvendig å gjemme henne bort, seier Blomvik.

Linn Veronica Blomvik

Familien ber folk om å tenke seg om før de stirrer og peker på dem som ser litt annerledes ut.

Foto: Linn Veronica Blomvik / Privat

– Hun har like mye rett som alle andre til å være blant folk uten å bli beglodd, fortsetter hun.

Foreldrene prøver å legge til rette for at datteren kan leve et så normalt liv som mulig, og mener at det hadde vært mye bedre om folk heller tok kontakt og stilte spørsmål.

Blomvik ber folk om å tenke seg om før de stirrer og peker på dem som ser litt annerledes ut.

– Snakk med barn om at alle er forskjellige på sin måte, og at det ikke er noe galt i å være annerledes. Ikke vær redd for å spørre, vi svarer gledelig. Som regel er Emilie veldig åpen og liker å forklare, men ikke når hun blir beglodd og pekt på, sier hun.

Massiv respons

Blogginnlegget har så langt fått over hundre kommentarer på bloggen og over tohundre delinger på Facebook. Blomvik sier hun er overveldet over tilbakemeldingene.

– Det har vært en enorm respons, både gjennom kommentarer, innboks og positive tilbakemeldinger. Mange forteller egne historier av lignende opplevelser, mens andre bare vil vise sin støtte, sier hun.

Blomvik forteller videre at familien setter utrolig stor pris på støtten de har fått, både fra kjente og ukjent.

– Mange sier det er bra at vi tok opp et så viktig tema. Jeg er glad vi fikk en stemme som nådde så langt. Det hadde jeg aldri trodd, sier hun.