NRK Meny
Normal

34 må gå hos Doosan

8 år etter at koreanske Doosan overtok dumperfabrikken Moxy i Fræna, sliter de med salget av dumpere og fabrikken må nedbemanne.

Doosan Moxy

Doosan-dumperen klarte ikke å nå samme salgshøyder som Moxy-dumperen

Foto: Doosan Moxy

22 av de ansatte ved Doosan har fått oppsigelse mens 12 slutter ved naturlig avgang. Dermed blir det rundt 100 ansatte tilbake på fabrikken på Varhol i Fræna.

Trist beskjed

– Det har vært en ryddig prosess, sier klubbleder i Fellesforbundet, Svein Atle Hungnes som beklager at så mange må gå. Det er trist å få en slik beskjed, men vi har forståelse for at bedrifta må ta grep slik situasjonen er. Det er veldig trist å sende så mange gode kollegaer ut i det arbeidsmarkedet som er i dag, sier Hungnes.

Siden august har det vært omfattende permitteringer ved bedrifta og med bare todagers arbeidsuke.

Klarte ikke følge opp Moxysuksessen

Doosan møtte finanskrisa da de overtok i 2008 og har aldri greid å å selge like mye som i den gylne Moxytida da salget var oppe i 400 dumpere, sier personalsjef Svein Gustad. Doosan har aldri greid å ta markedsandeler slik Moxy-dumperen gjorde, og på det meste har de bare solgt 170 enheter.

Svein Gustad

Personalsjef i Doosan, Svein Gustad.

Foto: privat

Nå må fabrikken i år tilpasse seg et salg på bare rundt 100 dumpere i året – nok arbeid framover for vel 100 ansatte.

– Nå skal de som må gå få kurs i karriereveiledning og vi vil sjekke om det er andre muligheter for å skaffe dem arbeid i regionen, sier personalsjefen. Selvfølgelig så har de fortrinnsrett i inntil et år de som blir sagt opp, slik at om det blir et oppsving igjen, så blir de de første som blir tatt inn igjen.

Suksess og fire konkurser

Moxy på 80-tallet

Siden 1974 har det vært dumperproduksjon på Varhol i Fræna - her Moxyfabrikken fra 80-tallet

Foto: Gunnar Sandvik

Siden 1974 har det vært produksjon av rammestyrte dumpere i Fræna etter at Moxy kjøpte konseptet. Salget gikk bra, men bedrifta slet økonomisk og endte med konkurs i 1981. Engelske Brown kjøpte da firmaet og fortsatte og utviklet produksjonen av dumpere under Moxy-navnet og inngikk samarbeid med japanske Komatsu. I 1989 ble det ny konkurs og statseide AS Olivin overtok sammen med Komatsu.

Staten tilførte bedrifta 50 millioner, før 51 prosent aksjene i 2002 ble solgt til Spilka Invest AS i Ålesund, men bare året etter endte det i en fjerde konkurs . Bedrifta ble så solgt til engelske Thomson Group, inntil sørkoreanske Doosan kjøpte frænabedrifta i 2008 og innlemmet den i Doosan-gruppen.