Hopp til innhold

3.500 flyktninger står uten kommune

Mer enn 3.500 av flyktningene som har fått opphold i Norge venter fortsatt på å få bosette seg i en kommune. Det er det høyeste antallet på 20 år.

3.500 flyktninger står uten kommune

Familien Quadar Pour er av de heldige som har fått tildelt bostedskommune etter lang ventetid.

Jehad Ahmed

Jehad Ahmed er glad for å ha fått oppholdstillatelse.

– Jeg har fått oppholdstillatelse, og får endelig lov til å bo i Norge. Det var veldig hyggelig! Jeg ringte til alle kamerater og familie med en gang, sier Jehad Ahmed til NRKs reporter.

Den syriske kurderen er én av ca. 200 søkere ved asylmottaket i Ålesund. Han har ventet tre år på svaret fra Utlendingsdirektoratet (UDI), og gleder seg over å ha fått oppholdstillatelse.

Likevel – Ahmed må nok belage seg på å vente litt til. I likhet med 3.500 andre flyktninger som har fått opphold, må han få tildelt en kommune han kan slå seg ned i før han kan si farvel til asylmottaket.

– Kan forsterke traumene

Olav Hoff

Mottaksleder Olav Hoff i Ålesund.

– Vi har opplevd at noen har måttet vente hele elleve måneder fra de får opphold til de faktisk får flytte, sier mottaksleder Olav Hoff ved mottakssenteret i Ålesund.

Her bor det til sammen 26 mennesker fra ulike land. Ofte har disse vonde opplevelser i bagasjen – noe som gjør ventetiden til en ekstra påkjenning.

– Vi opplever sterke gledesscener når de får opphold, men så må de ofte vente ytterligere ganske lenge. Psykiske problemer og traumer blir ofte forsterket av denne ventingen, sier han.

Saken fortsetter under bildet

Familien Quadar Pour

Familien Quadar Pour er av de heldige som har fått tildelt bostedskommune etter lang ventetid.

Drømmer om fremtiden

En av de som har fått tildelt kommune, er familien Quadar Pour. Etter tre år i mottak kunne de starte et nytt liv i Sula, og nå virker framtidsutsiktene lyse.

– Jeg har drømmer. Mange drømmer, sier Zohre Qader Pour.

Hun vil ikke avsløre fremtidsdrømmen, men broren på åtte vet hva storesøster helst vill.

– Hun vil bli modell! Og jeg vil bli politi i Sula, sier Zobeir Qader Pour.

Sula sier nei

Årlig er det nå 8.000 mennesker på flukt som trenger bosted, og kommunen har blitt bedt om å ta imot 10 personer i år, og 20 stykker i 2013..

Kjetil Fylling

Fungerende rådmann Kjetil Fylling i Sula.

Det sier kommunestyret nei til, og grunnen er manglende boliger.

– Vi har undersøkt alle muligheter, men vi ser ikke mulighet for å skaffe de en passende bolig i år. Rådmannen har bestemt at vi ikke skal ta imot noen i 2012, men vi skal ha ambisjon om å ta imot en familie neste år, sier fungerende rådmann, Kjetil Fylling.