Hopp til innhold

Mener 22. juli bør markeres offentlig

En av de som overlevde terrorangrepet på Utøya, ålesundsgutten Peter Linge Hessen, prøver i dag, to år etter den skjebnesvangre dagen, å distansere seg fra hendelsene som fant sted nærmere enn de fleste kan forestille seg.

Peter Linge Hessen

Peter Linge Hessen synes kommunene bør markere at det er to år siden terroren rammet Norge.

Foto: Magnus Peter Harnes

Det har kommet mange reaksjoner på at de berørte kommunene i Møre og Romsdal i dag har valgt å ikke holde offisielle minnesmarkeringer for 22. juli-terroren som rammet regjerningskvartalet og AUF-sommerleiren på Utøya.

Minnebauta

Minnebautaen for 22. juli ved Spjelkavik kirke.

Foto: Trond Vestre / NRK

I terroren ble 77 mennesker drept, hvordav tre hørte hjemme i henholdsvis Ålesund, Sula og Ørsta.

– I Norge er vi tross alt langt bedre til å forebygge og bekjempe ekstremisme enn i de fleste andre land. Men vi har fortsatt noen problemer som vi ser i kommentarfelter i nettaviser og forskjellige mørke kroker på nettet, sier Hessen.

Behov for markering

Personlig holder Hessen seg unna de fleste offentlige minnesmarkeringer. Det betyr ikke at han sier seg enig med kommunene som i dag velger å ikke markere dagen offentlig.

– Jeg ser absolutt at det er veldig mange som har behov for å markere denne dagen, og det burde ikke være så alt for vanskelig å kunne organisere noe for de som måtte ønske det.

Rundt om i landet markeres toårsdagen på forskejllige måter. Hessen mener at kommunene i Møre og Romsdal ikke bør være så tilbakeholden som de nå er.

– Akkurat det skjønner jeg ikke så mye av. Det er mange som har lyst til å markere dagen, og det burde ikke være så vanskelig å få stellt i stand noe også på lokalt nivå, sier Hessen.

Minnene sitter i

Det har gått to år siden terroren rammet det som skulle være den tryggeste plassen ungdom kunne oppholde seg. Minnene fra de fatale timene på Utøya blir svakere ettersom dagene går. Men tiden etter terroren er like klar som gårsdagen.

Peter Linge Hessen

Hessen tenker ofte på det som skjedde på Utøya. Men han har i stor grad klart å komme seg videre.

Foto: Magnus Peter Harnes

– Det har gått en stund nå, så det er ikke lenger hver eneste dag. Men det er en del, sier Hessen.

– Føles det som om det har gått to år allerede?

– Både ja og nei. Det føles som i går, men likevel har jeg inntrykk av at jeg har levd et halvt år etter de to årene.

Har kommet seg videre

Det var i timene og dagene etter Utøya-terroren at det gikk opp for Hessen hva som virkelig hadde skjedd.

– Livsgleden har aldri vært påvirket av det. Men konsentrasjonsevnen har til tider vært redusert.

Nå er han klar for høstens valgkamp. Der håper han fremfor alt på en saklig, politisk debatt, uten at hendelsene for to år siden har innvirkning på diskusjonen og dømmekraften blant velgerne.

– Vi ønsker fornyet tillit, konstaterer Hessen.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL