Hopp til innhold

22 ansatte mister jobben i Stordal

Møbelbedrifta Vad flytter produksjonen til Baltikum og har sagt opp 22 ansatte i Stordal. Siden 1990 har 350 arbeidsplasser i møbelindustrien i Stordal forsvunnet.

Charles Tøsse

Ordfører i Stordal Ordfører i Stordal, Charles Tøsse er oppgitt over at enda flere i møbelbygda Stordal nå blir oppsagt.

Foto: Frode Berg / NRK

Møbelbedriften i Stordal har gått med betydelig underskudd de siste årene, og administrasjonen føler seg tvunget til å flytte produksjonen ut av landet på grunn av høye kostnader.

– Dette er forferdelig for både firmaet og de ansatte. Det er kjempetrist at vi må gå så langt, sier daglig leder Håkon Vad.

Salg, administrasjon og logistikk blir igjen i Stordal, men hele produksjonen blir flagget ut.

– Tung avgjørelse


VAD produserer og leverer møbler til det skandinaviske møbelmarkedet. Fabrikken til VAD håndterer blant annet laminering, lakkering og montering, produksjon av bord og platemøbler, tilskjæring, søm og trekking.

– Det har vært en tung prosess, og en tung avgjørelse å ta.

Høyt kostnadsnivå


Den tradisjonsrike møbelbygda Stordal mister med dette viktige arbeidsplasser.

Håkon Vad sier at hovedgrunnen til at de flaggar ut produsjonen er at de ikke klarer å konkurrere med andre bedrifter når kostnadsnivået er så høyt i Norge.

– Vi har ikke noe valg. Når politikerne ikke legger til rette for at det skal være lønnsomtå drive med møbelproduksjon i Norge, må vi flytte, sier Vad.

Mistet 350 arbeidsplasser på 20 år

Ordfører i Stordal, Charles Tøsse er oppgitt og trist over at enda flere i møbelbygda Stordal nå blir oppsagt.

– Dette er en ny bekreftelse på utfordringene som er ved å drive landbasert industri. Å drive industri i Norge er en stor utfordring når kostnadsnivået i Norge er såpass mye høyere enn i andre land, sier Tøsse.

Han forteller at det nå er det under 100 arbeidsplasser i møbelindustrien igjen i Stordal.

– I 1990 var det 450 arbeidsplasser, så utviklingen er tydelig, sier han.

– Trist beskjed

Håkon Vad måtte gi de 22 ansatte den tunge beskjeden på mandag.

– De ble triste. Ingen ønsker å bli oppsagt. Heldigvis tok de det hele med fatning, på en måte var det nok ingen overraskelse , forteller en tydelig beveget daglig leder til NRK.

No kan de 22 produksjonsansatte bli i bedriften ut oppsigelsestiden, som varer alt fra én til seks måneder.

– Vanskelig situasjon

Ordfører i Stordal prøver på generelt grunnlag å legge til rette for nye arbeidsplasser i kommunen. Men synes det er en vanskelig situasjon.

– Det er ikke fullt av nye ledige jobber i området som står og venter, så dette er en utfordring, sier Tøsse.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL