Hopp til innhold

FHI: – Smitten vil øke mest blant uvaksinerte barn

På Sunnmøre blir barnehagebarn, ansatte og foreldre massetestet etter et av de største utbruddene i barnehage i Norge. Nå er det blant uvaksinerte barn at smitten vil øke mest, melder FHI.

Barnehagen Gnist Nordstrand i Giske

Foreldre måtte mandag hente barna sine fra barnehagen etter at det ble kjent at flere tilknyttet barnehagen var blitt smittet.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Små barn utgjør en stadig større del av de koronasmittede i Norge. Mens smittede barn hørte til unntakene i begynnelsen på koronapandemien, har tallet nærmest skutt i været det siste halvåret.

– Ettersom den voksne befolkningen i stor grad nå er vaksinert, vil smittetilfeller i hovedsak forekomme i barnebefolkningen, som ikke er vaksinert. Det har vært en kraftig økning i antall tilfeller etter ferien, og vi ser mange enkelttilfeller og utbrudd i skoler og barnehager, bekrefter Elisabeth Astrup i avdeling for smittevern og beredskap i FHI.

Koronasmitte fordelt på alder - utgangen av ausust.

Smittetrykket øker nedover i aldersgruppene. Ved utgangen av august er det aldersgruppen 20–29 som har mest smitte. Men smitten øker også blant i de yngste.

Foto: FHI

Ved utgangen av august 2021 var totalt 14 542 norske barn under 10 år smittet av koronaviruset, viser FHI's statistikk. Økningen ble tydelig i mars 2021, særlig i Oslo og Viken. Nå har trenden bredt seg ut over i landet.

Stort smitteutbrudd i barnehage på Vestlandet

Mandag ble barnehagen Gnist Nordstrand i Giske kommune stengt etter at flere barn og ansatte hadde fått påvist koronasmitte. Foreldre ble derfor bedt om å hente barna sine, og det ble utført massetesting av barn, foreldre og ansatte.

Tirsdag meldte kommunen at 21 barn og voksne hadde fått påvist smitte, onsdag ble en person til bekreftet smittet, og kommunen forventer at smittetallet vil øke ytterligere de neste dagene.

Ifølge FHI er utbruddet i Giske et av de største i en barnehage i Norge.

Smitte i barnehager

Gjennom hele pandemien har det fra tid til annen vært registrert smitte i barnehager. Blant annet ble alle barn, foreldre og ansatte i Tåsen barnehage i Oslo satt i karantene så tidlig som 14. mars 2020. Da var det en voksen som testet positivt på koronaviruset.

– Det ble iverksatt strenge tiltak i skoler og barnehager ikke primært for barnas skyld, men for å beskytte voksne, sier Elisabeth Astrup i FHI.

Et år senere dukket det opp en rekke enkelttilfeller med smitte i barnehager. Blant annet stengte Margarinfabrikken barnehage i Oslo i februar og i Lindesnes ble barnehagebarna massetestet etter utbrudd i en barnehage i Mandal.

I mai rapporterte Oslo kommune at 22 prosent av smittede barn var blitt smittet mens de var i barnehage eller på skole.

Største utbruddet i Gnist-barnehager

Det går 122 barn i barnehagen på Sunnmøre som nå har fått smitteutbrudd. Testing pågår fortsatt og barn som tester negativt vil få komme tilbake til barnehagen som nå er på rødt nivå.

Børre Andreassen, presseansvarlig for Gnist sine barnehager.

Børre Andreassen er presseansvarlig for Gnist sine barnehager.

Foto: Kristin Støylen

– Barnehagen prøver å drifte normalt, og barna blir testet inn igjen i barnehagen, sier Børre Andreassen, som er presseansvarlig for Gnist sine barnehager.

Gnist-kjeden har 17 barnehager i Møre og Romsdal, Trøndelag, Vestland og Viken. Utbruddet ved barnehagen i Giske er det største utbruddet kjeden har opplevd siden pandemien startet.

– Situasjonen er alvorlig

De andre barnehagene og skolene i Giske har foreløpig grønt nivå, og ingen barn eller elever der er blitt smittet. Utbruddet de nå opplever ved barnehagen er også det største utbruddet kommunen har hatt.

Harry Valderhaug

Ordfører i Giske, Harry Valderhaug, ber alle i kommunen om å teste seg selv ved svake symptom.

Foto: Trond Vestre / NRK

Ordfører Harry Valderhaug (KrF), sier det er forskjell på smitte nå, etter at mange er blitt vaksinerte, sammenlignet med tidligere. Men han sier likevel at situasjonen er alvorlig og krevende.

– Vi vil at elever og barn skal ha en så normal hverdag som mulig, men det er veldig viktig nå at alle som har symptom tester seg, sier Valderhaug.

– Ikke alvorlig

Selv om smitteøkningen i Norge nå i stor grad skjer blant barn og unge, ser ikke FHI på situasjonen som særlig alvorlig. Ifølge Elisabeth Astrup i FHI har pandemien gått over i en ny fase, der faren for å bli alvorlig syk er liten.

– Vi forstår at foreldre kan bli bekymret. Det er imidlertid svært viktig å understreke at covid-19 ikke er en alvorlig infeksjon for barn, og at de få barna som trenger sykehusinnleggelse får god behandling og har svært god prognose, sier hun til NRK.

Ifølge FHI viser norske tall at 0,4 % av de som får påvist covid-19 i aldersgruppen 0–17 år, blir innlagt på sykehus. Gjennomsnittlig liggetid er 2 døgn.

I Norge har det per 23. august vært 132 barn med covid-19 innlagt i sykehus siden pandemiens start. Og det har vært to dødsfall i aldersgruppen 0–19 år.