– 18,1 grader er veldig varmt i desember

Fønvind ga 18,1 grader på Sunndalsøra i morgentimene fredag. – Vi har ikke på oss stillongs, sier lokalbefolkningen.

Martin Granerød, statsmeteorolog ved Vervarslinga for Vestlandet

Martin Granerød er statsmeteorolog og har meldt mye forskjellig vær denne romjula.

Foto: NRK

Det har vært mye vær denne romjula. I tillegg til ekstremværet Urd har det også vært mye annet ruskevær, og natt til fredag var det ved Stad vind med orkan styrke.

På Sunndalsøra førte fønvind til at meteorologen i morgentimene målte 18,1 grader ved målestasjonen på Sunndalsøra.

– Det er et fenomen man får når man har sterk vind. Lufta kommer da ned fra fjellet og blir varmet opp, forklarer statsmeteorolog Martin Granerød.

Den fuktige lufta presses opp langs fjellkjeden, der den avgir det meste av fuktigheten som orografisk nedbør og kommer ned igjen på lesiden som tørr luft. Stigningen i temperatur oppstår både fordi fuktigheten i lufta som kondenseres til regn avgir varme til lufta, og fordi luft som beveger seg nedover blir varmere med økende trykk og tetthet.

Har ikke på seg stillongs

Svein Henriksen og Bengt Haugen

Svein Henriksen og Bengt Haugen på Hydro i Sunndal.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

På Hydro i Sunndal følger de nøye med på temperaturen. Portvakten der viser frem temperaturoversikten de har for fredag morgen.

– Nå ligger den på 14 grader, men makstemperaturen mellom klokka 5–6 i morges var 18,1 grader. Det er unormalt. Man slipper å reise til Syden, ler Bengt Haugen.

Gammel dame

Jorunn Røe er overrasket når hun får vite at temperaturen er såpass høy. Hun merker ikke varmen så godt på grunn av regnet.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Andre NRK møter på Sunndalsøra forteller at de er vant med rekordvarme på vinteren.

– Hadde jeg vært yngre så hadde jeg syntes det varme været var synd for da likte jeg å gå på ski. Men det er litt mye regn, sier Jorunn Røe.

Ikke ny rekord – kun andreplass

Ifølge klimadatabasen til meteorologen er ikke dette ny rekord. Natt til 1. desember 1998 ble det målt 18,3 grader på Sunndalsøra. Så nattens temperatur er 0,2 grader fra rekorden. I 1998 ble det også den 17. desember målt samme temperatur som i morgentimene i dag. Og mer enn 17 grader har meteorologen tidligere målt flere steder i desember, blant annet i Tafjord.

Til sammenligning var den laveste temperaturen på Fastlands-Norge minus 8,2 grader på Høydalsmo i Telemark natt til fredag.

Butikmann

Erling Moe må selge varer etter sesongen selv om det ikke helt minner om vinter på Sunndalsøra fredag.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Der hadde de kanskje hatt mer bruk for snøskuffene som Bjørn Moe prøver å selge i Sunndal. Han tror ikke det blir rift om snøfreserne heller, men håper det vil gå noe vinterutstyr.

– En og annen kommer vel til å gå likevel. Behovet er jo der, om ikke er på Øra, så kanskje opp i dalen med hyttene. Det er dårlig business med snøskuffer og snøfresere nå for tiden, men slik er det bare. Vi må kjøre sesong uansett vi, sier Moe.

Laster Twitter-innhold

Blir fortsatt mye vær

De neste dagene vil det fortsette med mye vær i Møre og Romsdal. Nyttårsaften vil dette fylket få det verste været.

– Det ser sånn ut. Det blir vest og sørvest liten til full storm utsatte steder første del av dagen. Det vil fortsette å regne, og i løpet av ettermiddagen blir det vest og nordvest stiv eller sterk kuling utsatte steder. Etter hvert vil det bli bygevær. Da kommer nok nedbøren som sludd og regn lengst ute med kysten og ellers blir det snø.

Derfor oppfordrer han folk til å være forsiktig med fyrverkeriet.

– Når man skal sende opp raketter bør man være obs på vindkast og mye vær i området, sier Granerød.