Hopp til innhold

Dømt til 18 års fengsel: – Et rått og brutalt drap

ÅLESUND (NRK): En 22 år gammel mann fra Ålesund er dømt til 18 års fengsel for forsettlig drap og likskjending.

Gerd C. Haagensen i midten, aktor Magne Nyborg til venstre og dommer Knut Anders Oskarson

22-åringen dømmes i tråd med aktor Magne Nyborgs påstand om 18 års fengsel.

Foto: Lena Høyberg / NRK

Bare to av de tiltalte var til stede da dommer Knut Anders Oskarson leste opp dommen like etter klokka 13.00 onsdag.

En mann på 22 år var tiltalt for å ha drept Åge Stavran (35) med øks og brevåpner. I tillegg var også to andre på 19 og 27 år tiltalt for å ha ødelagt spor ved å tenne på åstedet og for grovt skadeverk.

– Brutalt drap

Dommer Knut Anders Oskarson

Knut Anders Oskarson er sommer i saken mot de tre tiltalte.

Foto: Lena Høyberg / NRK

22-åringen fra Ålesund dømmes til å sone 18 år i fengsel for drapet som skjedde under særdeles skjerpede omstendigheter. Dommen er i tråd med aktors påstand.

– 22-åringen handlet med forsett. Det er ingen tvil om at drapet er begått under særdeles skjerpede omstendigheter, sier Oskarson under opplesingen av dommen.

Dommeren beskriver drapet som rått og brutalt – der drapsmannen dro inn andre personer for å skjule spor.

Aktor Magne Nyborg og forsvarer Aasmund Olav Sandland

Retten sa seg enig i aktor Magne Nyborgs påstand om 18 års fengsel for den hovedtiltalte.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Den hovedtiltalte var kjent med at Stavran hadde hatt hjerneblødning, og derfor hadde nedsatt funksjon i sin venstre side. Dommeren leser fra dommen at den avdøde bare i beskjeden grad kunne forsvare seg selv.

– Aktors påstand på 18 års fengsel gir riktig uttrykk for straffereaksjon, sier Oskarson.

– Jeg noterer meg at retten var enig i at den tiltalte skulle dømmes til 18 års fengsel, sier aktor Magne Nyborg.

22-åringen dømmes også til å betale 225 000 kroner i oppreisningserstatning til hver av foreldrene til den avdøde innen to uker. Han må også betale omtrent 72 000 kroner i erstatning som skal dekke begravelsesomkostninger.

Hovedtiltalte har sittet 271 dager i varetekt siden drapet – den tiden dras fra straffen. En brevåpner, øks, boltkutter, en bag og en maske blir inndratt, sier dommeren under domsavsigelsen.

Tar betenkningstid

Håkon Sætre Rasmussen

Håkon Sætre Rasmussen er forsvarer for den hovedtiltalte 22-åringen.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Den domfelte 22-åringen valgte å ta betenkningstid på 14 dager, før han bestemmer seg for om han vil anke saken eller ikke.

– Jeg registrerer umiddelbart at dommen var streng. Det er noen detaljer i dommen hvor vi er uenige i beskrivelsene av hendelsesforløpet, og derfor skal vi nå gå gjennom dommen i fred og mak og se hvordan vi skal forholde oss til den, sier forsvarer for den hovedtiltalte 22-åringen, Håkon Sætre Rasmussen.

Ville bli frifunnet

Den yngste av de tiltalte, en 19 år gammel mann fra Ålesund, dømmes til tre år og seks måneder i fengsel. Advokaten hans, Javeed Hussain Shah, var i sin prosedyre den siste dagen av rettssaken klar på at klienten hans ikke var involvert i drapet, og ville ha han frifunnet. Han har hele tiden nektet straffskyld. Retten mener derimot at det ikke stemmer, og han dømmes for å ha tent på boligen for å skjule spor etter drap og likskjending, motarbeide etterforskning og grovt skadeverk. 19-åringen anker på stedet.

Aasmund O. Sandland

Aasmund Olav Sandland er forsvarer til 27-åringen i Spjelkavik-saken.

Foto: Lena Høyberg / NRK

– De etterlatte syns at dommen er grundig og riktig, men det er leit at det har kommet en anke allerede. Familien hadde håpt at det nå skulle settes et rettslig punktum, sier bistandsadvokat for de pårørende, Gerd C. Haagensen.

27-åringen, som har erkjent straffskyld for ildpåsettelse, dømmes til fengsel i to år og fire måneder. Dommeren legger vekt på at han får strafferabatt på grunn av tidlig tilståelse.

Han er domfelt fire ganger tidligere. Han var ikke til stede i retten da dommen ble forkynt. Begge har sittet 211 dager i varetekt - den tiden trekkes fra fengselsstraffen.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL