NRK Meny
Normal

17-åring bruker fritiden på flytende bedehus

– Jeg er født pensjonist, sier Hans-Isak Røsvik som drar kraftig ned gjennomsnittsalderen om bord på betelskipet. Mandag kveld kan du se program om det flytende bedehuset som har trafikkert kysten vår siden 1903.

17-åring bruker fritiden på flytende bedehus

I over 100 år har betelskipet «Elieser» drevet misjonsvirksomhet og velferdstiltak langs norskekysten. Lastet med Guds ord har de trafikkert kysten og alle steder de ankrer opp inviterer de folk til å komme om bord.

– Det er noe helt spesielt med denne båten og den misjonen som den driver blant fiskere. Her om bord er det mye lavere dørstokk enn det er på et vanlige bedehus. Det er lettere for folk å komme om bord, mener Hans-Isak Røsvik (17) som jobber som frivillig om bord i ferien sin.

– Ungdommen vil ha engelske sanger

Syttenåringen sørger for at snittalderen trekkes kraftig ned om bord på båten, for det er flest eldre som benytter seg av tilbudet. Men selv synes han at han passer godt inn. Han fremfører gjerne de tradisjonelle bedehussangene.

– Den vanlige ungdommen vil ikke ha det sånn. De vil ha masse engelske sanger og masse styr og stell. Men jeg er født pensjonist så for meg er det midt i blinken, sier han.

Se programmet om det flytende bedehuset

Nå har Øyvind Berge Sæbjørnsen og Gunhild Sætre i NRK Møre og Romsdal laget program om båten som har evangelisering for kystfolk som kjernevirksomhet.

Båtene har vært viktige som velferdsstasjon for folk langt hjemmefra – kjent for både omsorg, god mat og trofaste hjelpere.

Kaketinene med hjemmebakst hører med enten bedehuset er til lands eller til vanns, og den frivillige ungdommen om bord tror båten vil fortsette å seile langs Norskekysten.

– Den vil fortsette å seile så lenge her er midler til å gjøre det. Men nå er vel i grunnen oppgavene for båten mer befolkningen som er på land som må få komme om bord, sier Røsvik.

Programmet om båten sendes mandag kveld klokken 20:45 på NRK1.

Norsk dokumentar. I over 100 år har betelskipet drevet misjonsvirksomhet og velferdstiltak langs norskekysten. 17-åringene Herman og Hans Isak jobber som frivillige ombord.