15 i Kristiansund har gått fra leie til eie

De siste fem åra har 15 leietakere i kommunal bolig i Kristiansund, blitt selveiere. – Det er viktig, sier enhetsleder Svein Arve Sivertsen.

Innlandet i Kristiansund

Per Arthur Flo i Kristiansund er en av 15 som de siste fem åra har gått fra å leie til å eie sin egen bolig i Kristiansund. Han er storfornøyd, men måtte gi kontrollen over økonomien til NAV

Foto: Gunnar Fagerli

– For kommunen er det viktig at folk ikke skal bli boende i kommunale leiligheter på livstid, sier Sivertsen.

Svein Arve Sivertsen

Svein Arve Sivertsen i Kristiansund kommune sier det gjør noe med livskvaliteten når en person som ønsker det kan gå fra å leie bolig til å eie sin egen bolig.

Foto: Anne Mari Flatset / NRK

Vært en av de heldige

Per Arthur Flo er en av dem somm har fått hjelp fra kommunen til å kjøpe sin egen bolig. Nå bor han i Wessels Gate på Innlandet.

– Jeg har vel vært en av de uheldige som måtte gå fra alt og satt igjen med mye gjeld, sier den tidligere sveiseren på Sterkoder.

Per Arthur Flo

Per Arthur Flo hadde ikke klart å skaffe seg egen bolig hvis han ikke ba NAV og kommunen om hjelp, men nå er han glad for at han gjorde det

Foto: Anne Marit Flatset / NRK

Han har bodd mange år i campingvogn, men nå nyter han leiligheten sin som han betalte cirka 2 millioner kroner for. Han er 100 prosent uføretrygdet.

Måtte gå fra alt

For å få til å kjøpe egen leilighet, måtte Flo si fra seg kontrollen over egen økonomi til NAV. Han synes det er greitt at NAV tar seg av det, så får han penger til mat, klær og fornøyelser. Nav tar seg av resten. De betaler regninger og hjelper også til med å bygge opp en buffer for Per Arthur.

– Det kalles frivillig forvaltning og jeg synes det er heltgreitt, sier Flo

Nå betaler han 8000 kroner i måneden for å bo. Gammel gjeld er under kontroll og i tillegg kan han av og til spe på inntekten ved å ta jobber som lydtekniker blant andre for Øyvind «Elg» Elgenes på hans juleturneer.

– Alt rapporteres og jeg trives med de, ,sier mannen som er glad for muligheten har fikk ved å få «fra leie til eie» – prosjektet i Kristiansund.