Ytst i havgapet på Nordmøre ligg turistperla Veiholmen. Om få dagar kjem det fullt av turistar hit og alle må bidra.
Også 13 år gamle Hannah Sandblåst Olsen og venninna Kristine Moe Skjølberg på 14 år får det hektisk. Dei skal ha sommarjobb på kafeen.
– Det kan bli litt rush, men det er veldig artig. Det kjem inn mange bestillingar og du må gjere alt for at kundane får det dei vil ha, seier Kristine.
Ho jobba i fjor sommar også og veit kva ho snakkar om. Hannah har hjelpt til i mange år sidan det er mora som eig kafeen.
– Det er lurt å starte tidleg. Då får du erfaring og kan få betre jobbar etter kvart, seier Hannah.
Erfaren 16-åring
På Havkroa er Weronika Carmen Pawlowicz (16) i gang med å ta opp middagsbestillingar. Ho er akkurat ferdig med 10. klasse, men likevel erfaren i bransjen. Som 13-åring ringde ho til Havkroa og spurte om dei hadde jobb til henne. Sidan då har ho vore der somrar og helger.
– Første arbeidsdag var eg veldig stressa. Eg trudde folk kom til å dytte meg bort sidan eg var så ung, seier Weronika. Men slik blei det ikkje og ho likte seg godt frå første stund. No pratar ho engelsk med turistane på det eine bordet, norsk på det andre. Ho anbefaler dei å prøve den lokale retten saltfiskball.
Avhengig av unge
Monica Iversen driv mellom anna restaurant, overnattingsstad, bubilparkering og kiosk. Ho seier at reiselivet på Smøla er avhengig av å tilsette lokal ungdom. Dei får gjerne jobb i 13–14 årsalderen og blir til dei flyttar vekk for å studere.
– Du skal ikkje undervurdere dei. Dei er pliktoppfyllande og flinke. Sjølvsagt må dei formast og lærast opp, seier Iversen.
Ho meiner at resten av reiselivsnæringa bør gi yngre som vil jobbe ein sjanse. Hennar yngste tilsette startar i oppvasken og avanserer etter kvart. Sjølvsagt er ho også avhengig av å ha eldre over 18 og 20 år som kan skjenke alkohol.
– Det første dei seier når sommaren er over er at dei kjem tilbake neste år også, seier Iversen.
Manglar arbeidskraft
Ifylgje NHO manglar det 10.000 tilsette i reiselivsnæringa og ein del tilsett no unge arbeidstakarar.
– Det er ulike utfordringar med arbeidstidsreglar og alkoholservering og kanskje ein må bruke ekstra tid på opplæring, men eg trur erfaringane kan vere gode med å bruke unge, seier Ole Michael Bjørndal, fagdirektør i NHO.
Baristakurs i Oslo
På kafeen er Hannah og Kristine klare til å ta imot alle gjestane som kjem i juli. Frysaren er full av heimelaga kaker som jentene skal servere. Og Hannah har gått på baristakurs i Oslo hos kaffileverandøren, så no har ho diplom som bevis på at ho kan å lage kaffi.
– Eg trur ikkje andre 13-åringar kan å lage kaffi profesjonelt, smiler ho.