NRK Meny

12 prosent høyere arbeidsledighet siden i fjor

3437 personer står helt uten arbeid i Møre og Romsdal. Det tilsvarer 2,5 prosent av arbeidsstokken og er en økning i arbeidsledigheten på 11,7 prosent fra februar måned i fjor.

Stein Veland, fylkesdirektør i NAV

Stein Veland, fylkesdirektør i NAV mener ikke tallene er alarmerende.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

Artikkelen er mer enn to år gammel.

Det viser tall fra NAV.

Tallene for februar viser at det i Møre og Romsdal nå er 584 arbeidssøkere i ulike arbeidsmarkedstiltak. Det er 229 færre enn i februar 2014. Til sammen gir dette en brutto arbeidsledighet på 4021 personer i fylket. Arbeidsledigheten i Møre og Romsdal er nå 2,1 prosent for kvinner og 2,8 prosent for menn.

Hareid, Stordal og Kristiansund har flest arbeidsledige av kommunene i fylket, mens Aukra, Norddal, Gjemnes og Haram har færrest.

– Vi forholder oss omtrent på samme plass i rangering mellom fylkene. Vi er fortsatt et av fylkene med lavest ledighet. Vi ser at det er en del uro i spesielt olje og gassnæringen, noe som slår tydelig ut i Rogaland, og vi begynner å se noen ringvirkninger hos oss også. Men, det er rimelig stabilt og ganske positivt i vårt fylke, sier fylkesdirektør i NAV, Stein Veland.

– Ikke alarmerende

Økningen i 12 prosent fra samme tid i fjor mener han ikke er alarmerende, men de er observante på at det er en del uro i enkelte av markedene.

– Vi får henvendelser fra virksomheter som enten står i forkant av, eller er i ferd med å si opp. Så vi er veldig spent på denne våren.

Er det grunn til bekymring?

– Det er ikke grunn til bekymring enda. Vi tror at utviklingen vil være positiv utover våren. Vi tror faktisk at arbeidsledigheten vil gå forsiktig tilbake frem til april og mai. Vi tror ikke det er noen dramatiske ting som vil skje i fylket vårt frem til sommeren.

Han understreker likevel at enhver oppsigelse eller permittering er dramatisk for de som opplever den. Men han tror arbeidsledigheten generelt vil bli mindre utover våren.

Den økte aktiviteten som er varslet på Nyhamna i april er han også spent på om kan føre til en ytterligere positiv effekt på arbeidsledigheten i fylket.

I hele Norge er det nå 81534 personer som står uten jobb. Dette utgjør 3,0 prosent av arbeidsstokken, og er en økning på 4,7 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Siste video/lyd

Mange geitebønder i landet vil ha den elektriske geiteklaven til Gjemnesbedrifta Nofence. Produksjonen pågår for fullt, men geiteklaven er enno ikkje godkjend. Gründerbedrifta treng beitesesongen 2017 for å gi Mattilsynet dokumentasjonen dei krev.
Dei fleste har meir enn nok med å SJÅ utfor kanten på den hundre meter høge Zakariasdammen i Tafjorden på Sunnmøre.
Men det finst folk som vil betale for å få seg ein luftig tur. Og frå neste veke av kan dei gjere akkurat dét...
Fiskesperra som skal redde den nasjonale lakseelva Driva, blir slakta av ekspertar på behandling av gyrosmitte. Miljødirektoratet er ansvarleg for prosjektet til seksti millionar kroner. Dei meiner det trengst berre små justeringar.