Hopp til innhold

Må ta et retningsvalg innen 1. februar: – Blir for hektisk

Fristen for å ta et retningsvalg i kommunereformen er satt til 1. februar av fylkesmannen. Den er det flere kommuner som tviler på at blir holdt og mener at de har fått for knapt med tid.

Ingunn Golmen

KOMMUNEREFORM: Ingrunn Golmen er ordfører i Aure. Hun mener kommunene har fått for kort tid til å ta et valg.

Foto: Trond Vestre / NRK

Anders Riise

FYLKESLEDER: Anders Riise tror at flere kommuner vil fortsette å være alene etter kommunesammenslåingen.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Det blir hektisk nå i januar, vedgår fylkesleder i KS, Anders Riise. Han er også ordfører i Hareid, og 1. februar er fristen Fylkesmannen i Møre og Romsdal har satt for at kommunene skal gjøre et retningsvalg i kommunereformen som kan forandre fylkeskartet for alltid.

Skal de gå mot nord eller sør? Øst eller vest? Mot nærmeste by eller til nabofylket? Kanskje skal de bare fortsette som i dag, ene og alene?

Spørsmålene er mange og tiden liten.

– Det er veldig mange som skal gjøre et valg, men jeg tror at det etter hvert vil utkrystallisere seg hva som blir klart, og hva som blir den sannsynlige anbefalingen, mener Riise.

– Folkeavstemning i april

Erna Solbergs regjering har vært klar fra starten av på at de vil ha en nasjonal kommunesammenslåing, men det har så langt vist seg å være lettere sagt enn gjort.

Siden ønsket om reformen ble fremmet, har to år med debatter og møter fulgt. Ordfører i Aure, Ingunn Golmen, mener kommunene har fått uforsvarlig knapt med tid til å ta et valg.

– Jeg synes det er for hektisk, for i et så viktig spørsmål burde vi ha tid til å gjøre et mer grundig arbeid, sier hun.

Kommer dere til å gjøre et retningsvalg innen 1. februar?

– Det løpet vi har lagt i kommunestyret er at det er innbyggerne våre som skal gjøre retningsvalget og det skal vi gjøre i en folkeavstemning som sannsynligvis blir i slutten av april, forteller Golmen.

– Vil fortsette som i dag

JAN OVE TRYGGESTAD

INGEN SAMMENSLÅING: Jan Ove Tryggestad sier at Stranda neppe slår seg sammen med noen med det første.

Foto: gUNNAR SANDVIK / NRK

Tirsdag skal ordførerne på kysten av Nordmøre og Sør-Trøndelag møtes for å diskutere mulige, fremtidige sammenslåinger. Aure-ordfører Golmen derimot, sier at hun håper kommunen fortsetter alene inn i fremtiden, og hun er ikke alene.

Blant annet ordfører i Stranda kommune, Jan Ove Tryggestad fra Senterpartiet, mener at hans kommune sannsynligvis vil unngå noen form for sammenslåing i første omgang.

– På kort sikt tror jeg Stranda kommer til å fortsette som i dag. Vi trenger fortsatt litt tid til å rydde i eget hus. På den måten vil vi ha en helt annen forhandlingsposisjon i en reell kommunesammenslåing og det tror jeg folk i Stranda er veldig komfortable med, sier han.

Vil vurdere sammenslåing

Ola Rognskog

Ola Rognskog holder mulighetenbe

Foto: Trond Vestre / NRK

Ordfører i Halsa, Ola Rognskog, er av en annen oppfatning enn noen av kollegene. Han er redd for at regnestykket kan gå i minus om han de ikke finner seg en samarbeidspartner.

– Mange av oss erkjenner at kommunen vår er såpass liten at vi bør gjøre en ordentlig vurdering av det.

Vil fremtidige inntekter være avgjørende?

– Ja, det tror jeg blir helt avgjørende. Hvis vi får vesentlige omlegginger på inntektssystemet så vil det åpenbart sette oss under sterkt press, sier Rognskog.

– Kommer til å trenge mer tid

Anders Riise i KS tror vi vil få se blandede resultater av den planlagte kommunesammenslåingen.

– I enkelte kommuner tror jeg vi vil se et resultat av reformen, men der er nok helt sikkert en del prosesser som kommer til å strande og komme til å trenge mer tid. Det kan det godt hende fylkesmannen gir, hvis vi ikke kommer i mål, sier han.

Kommer en del kommuner til å fortsette som i dag?

– Ja, det tror jeg.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL