NRK Meny
Normal

-De lyver viss de ikke holder ord

Her gir tre barn fra Stette skule i Skodje deg oppskrifta på alt som kan være vanskelig på valgdagen. En ting som er sikkert er at politikerne må holde seg unna løgn.

Video BARN OG VALG

Thea Wadset Varholm, Sannah Stranden Endresen og Magnus Stette Rørvik forklarar oss korleis valet og politikken fungerer.

De har ikke stemmerett ennå. Men de vet mye om hvordan valget fungerer, og de er svært engasjerte. Sannah Stranden Endresen, Magnus Stette Rørvik og Thea Wadset Warholm er alle elever ved Stette skule.

– Politikerne hjelper borgermesteren, forteller Sannah Stranden Endresen.

– Jeg tror de er med og styrer landet, legger Magnus Stette Rørvik til.

– Og i kommunevalget velger vi hvem som skal bestemme, sier Thea Wadset Varholm.

De har også god oversikt over valgsystemet i demokratiet Norge. De er godt kjent med at politikerne velges ved valg.

– Dersom mange stemmer på en, da er det han som er valgt. Stemmer de på noen andre er det han som er valgt, forklarer Magnus Stette Rørvik.

De har lagt merke til at kommunen de hører hjemme i har en som jobber mer med politikk enn mange av de andre. Ordføreren har kontor på rådhuset, og representerer kommunen i mange sammenhenger.

– Det er godt å ha en ordfører, sier Thea Wadset Varholm.

I valgkampen har politikerne lovt mye. Spørsmålet er om de klarer å holde lovnadene når realitetene, og ikke minst økonomien innhenter dem.

– Jeg håper de klarer å holde det de lover, sier Magnus Stette Rørvik.

– Ja, dersom for eksempel Jens Stoltenberg lover nye barnehageplasser, eller at de skal begynne på skolen når de er fem år, men så holder han ikke dette, da har han løyet, sier Sannah Stranden Endresen.

– Vil dere bli politikere når dere blir voksne?

– Nei, sier de tre samstemt. Vi vil nok bli noe annet, sier Sannah Stranden Endresen.