– Senterpartiet må slutte å dyrke nederlagene

Det er behov for å rydde opp i den interne kulturen i Senterpartiet, mener partiveteran Bergsvein Brøske.

Bergsvein Brøske

Sp-veteran Bergsvein Brøske mener partiet må ha fokus på det partiet er for.

Foto: Trond Vestre / NRK

Lørdag var fylkesårsmøtet i Møre og Romsdal Senterparti samlet til politisk debatt. Det skjer litt over en måned før et ekstraordinært landsmøtet skal avgjøre hvem som skal lede partiet videre.

Organisasjonskultur

Budskapet fra Bergsvein Brøske som er tidligere ordfører i Surnadal, var klart og tydelig under debatten lørdag.

– Vi må glede oss over det vi får til med seks prosents oppslutning, og ikke dyrke nederlagene. Vi må endre organisasjonskulturen i partiet vårt, sa Brøske. Brøske satt i det utvalget som evaluerte Senterpartiets stortingsvalg

– Det første spørsmålet vi må stille oss, er om vi trenger Senterpartiet. Jeg er sannelig i tvil. Vi har ikke bruk for motstandere slik som vi slåss internt. Og vi må slutte å være opptatt av alt det vi er i mot, sa en svært engasjert Bergsvein Brøske.

Etter flere år med intern strid og etter et dårlig stortingsvalg i 2013 skal et ekstraordinært landsmøte velge nye ledelse i Senterpartiet. Det skjer 7.april. Det store spørsmålet er om Ola Borten Moe får fortsette som nestleder.

Samarbeid i sentrum

Ola Borthen Moe

Nestleder Ola Borten Moe mener Senterpartiet må orientere seg mot KrF og Venstre.

Foto: Trond Vestre / NRK

Lørdag innledet Ola Borten Moe til debatt under fylkesårsmøtet i Møre og Romsdal Senterparti

– Vi må gjenreise sentrum som et sterkt tyngdepunkt i norsk politikk. Det betyr at vi nå må vende oss til de to andre sentrumspartiene, Venstre og KrF. Men vi må gjøre det uten å brenne broene til våre tidligere samarbeidspartier, sa Borten Moe.

– Vi må bruke tiden til å orientere oss, sa nestlederen under fylkesårsmøtet i Geiranger.

Flertallet i fylkesstyret i Møre og Romsdal Senterparti støtter Ola Borten Moes kandidatur som nestleder, men styret var delt. Under sin tale lørdag snakket Borten Moe om velkjente Senterparti-saker som landbruk, desentralisering og motstand mot skjemavelde.

– Jeg stiller et stort spørsmålstegn ved virkelighetsforståelsen når den blir definert fra Oslo, Bergen og Trondheim. Arbeidet med og debatten om beredskapen bærer preg av dette. Men det er ikke slik at alt blir bedre bare det blir større. Jeg vil lansere et nytt slagord, et Ja til sunt bondevett, sa Borten Moe.

En avgjørende måned for Sp

Ann Kristin Sørvik

Avtroppende fylkesleder Ann Kristin Sørvik mener Senterpartiet må legge den interne striden bak seg.

Foto: Trond Vestre / NRK

Det ble ingen debatt om hvem som bør bli fremtidig nestleder i Senterpartiet under fylkesårsmøtet i Møre og Romsdal Senterparti.

Men mange er spent på hvordan det ekstraordinære landsmøtet vil håndtere dette spørsmålet, og om avgjørelsen vil skape ro i partiet.

Alle er enige om at den neste måneden bli viktig for partiets fremtid.

– Nå må vi opp og frem. Vi må legge all interne strid bak oss. Klarer vi ikke det, er det ikke sperregrensa som truer, men stupet, sa avtroppende fylkesleder Ann Kristin Sørvik.

– Senterpartiet er et parti i krise. Slik blir det fremstilt i media, og det er vel delvis riktig. Nå håper jeg at valgkomiteen klarer å komme frem til et enstemmig forslag slik at vi klarer å samle oss, sa ordføreren i Rindal, Ola T. Heggem.