Hopp til innhold

- Det er en sjanse å ta

Hun har fått seg leilighet. Men det er ikke sikkert alt har gått riktig for seg. For depositumet er ikke betalt inn på en spesiell depositum-konto. Utleieren har full kontroll over pengene.

Irini Sideri

Irini Sideri har leilighet. Men depositumet står ikke på spesiell depositumkonto.

Foto: Joachim Constantin Høyer / NRK

Det er mange som av forskjellige grunner velger å leie bolig. Særlig unge, med kortsiktige boligbehov, er inne på leiemarkedet. Dette gjelder også mange som velger å leie i stedet for å eie av økonomiske grunner.

Har du erfaringer som leietaker? Skriv gjerne om dine erfaringer i kommentarfeltet under artikkelen, eller send oss tips på e-post.

Mange utleiere ber leietakerne om å betale depositum. Ofte krever de om å få depositumet innbetalt til sin personlige konto. Dette er i strid med utleieloven.

– Det er en sjanse å ta, om jeg får tilbake de pengene eller ikke. Jeg betalte depositumet rett til huseier, forteller Irini Sideri.

– Får henvendelser hver dag

Leieboer Irini Sediri er ikke alene om å ha gått med på en garantiordning som strider mot den lovpålagte depositumskontoen, etter utleielovens § 3-5.
Problemet oppstår først ved utflytting, for om huseier får depositumet på en selvdisponert konto, kan det fort bli fristende å forsyne seg litt ekstra.

Det er utbredt, ulovlig bruk av depositumkonti. Jeg tror jeg får henvendelser om dette hver dag, sier advokat i Leieboerforeningen, Per Oddvar Pallum.

Ungdom rammes oftest

Enkelte leieboere skal være mer utsatt enn andre. Det er særlig ungdom som rammes.

– De som leier mest er unge mennesker. Der er kanskje også ungdom som synes det er vanskligst å si nei til slike forslag fra utleier, sier Pallum.

Tungvindt med flere kontoer

Eivind Sylte Nedre i Huseiernes landsforbund tror utleiere syns det er for tungvint å opprette depositumskontoer.

– Jeg tror ikke dette handler om at utleierne ønsker å forsyne seg av depositum-pengene. Noen av utleierne sier at det er vanskelig og tungvint å opprette konto for dette, sier han.

– Kjenner ikke lovverket

Nøkkelen til å sørge for lovlige kontrakter ligger åfte i det å ha kunnskap om lovverket. Det er trolig slik at mange unge ikke kjenner til hvilke rettigheter de har.

– Mange ungdommer kjenner ikke lovverket, og det kan være lett for huseiere å utnytte dette, sier Irini Sideri.

– Bruk opp depositumet

Per Oddvar Pallum sier det ofte kan være lurt å bruke opp depositumet på slutten av leieforholdet. Dette kan være aktuelt, når det er klart at depositumet kun skal dekke manglende husleie og ikke eventuell skade på leiligheten.

– Man kan bruke opp pengene ved at man lar være å betale husleia. Man kan altså motregne dette ulovlige depositumsbeløpet. Da kommer man egentlig ganske godt ut av det, og det vil være huseier som egentlig kommer i en litt kinkig situasjon, sier Pallum.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL