- Tanker, inntrykk, lukter og lyder

- Vi har nok blitt mer reflekterte. Se bildene fra turen som gjorde slik inntrykk på 15-åringene.

Marita tar farvelklem

Marita Bergseth Vågeskar tar farvelklem.

Foto: Bjørn Losvik

I helga kom ei gruppe 15-åringer hjem igjen fra Vietnam. De har vært i landet for å lage en informasjonsfilm til bruk i Kirkens Nødhjelp sin fasteaksjon neste år. Oppholdet gjorde dype inntrykk.

Les også:

- Det er veldig store kontraster. Vi har bodd på et fint hotell i en storby. Så setter vi oss i en bil og kjører en halvtime. Da kommer vi til en familie som har veldig lite penger og er redd for flom, sier Bjørn Olav Henden.

Henden sier han tror alle har lært ekstremt mye.

- Vi har nok også blitt litt mer reflekterte personer alle tre.

Opplysningsfilm

15-åringen fra Molde er en av tre konfirmanter som har vært i Vietnam for å dokumentere utviklingsprosjekt i landet.

Der skal de blant annet vise hvordan man utnytter biogass og hvordan man bekjemper flom. Resultatet av turen blir en opplysningsfilm til bruk under fasteaksjonen neste år.

- Vi har filmet rundt 100 filmsnutter hver. Familiene vi har besøkt har også fått låne kameraet i et døgn, og filmet sin egen hverdag.

Til sammen har de filmet over 30 timer, så det blir mye redigeringsarbeid.

Ikke noen ferietur

Bjørn Olav Henden forteller at Vietnam-turen var langt fra en avslappende ferietur. Det var lagt opp et tett program fra morgen til kveld.

- Vi stod opp klokka 07 hver kveld. Klokka 8 setter vi oss i en bil og kjører ei stund og jobber med prosjekt. På kvelden skrev vi på bloggen om opplevelsene våre. Du ble helt utmattet, sier Henden.

Sterke inntrykk og timesvis med filmklipp ble med de tre konfirmantene i bagasjen en hjem.

Mange tanker

Ingeborg Torvik Gotaas fra Molde er ikke i tvil om at turen til Vietnam er den mest spesielle hun noensinne har vært på.

- Du blir bombardert med inntrykk, tanker, lukter og lyder hele tiden, sier 15-åringen.

- Det er nok den spesielle opplevelsen jeg har vært med på noen gang. Når du er på ferie får du ikke se det virkelige livet på landsbygda.

Jente gjorde inntrykk

Hun sier at de så klart gledet seg litt til å komme hjem til sin egen seng, men at hun helt klart vil sende mange tanker til de som er igjen i Vietnam.

- Ei lita jente gjorde spesielt stort inntrykk på meg. Hun hadde vært syk etter flommen, og var mindre enn lillesøsteren sin.

Marita Bergseth Vågeskar fra Ulsteinvik var også med på turen.

Les bloggene til de tre ungdommene som har vært på tur:

www.ingeborgiverden.wordpress.com

www.maritaiverden.wordpress.com

www.bjornolaviverden.wordpress.com

- Du kommer hjem og har bare lyst til å hoppe i seng. Likevel har vi blogget hver dag. Det har vært helt nødvendig å få skrive om opplevelsene våre, sier Torvik Gotaas.

(NRK er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne sider)