Hopp til innhold

- Steng ikke inne jugendbyen

Ålesund er i ferd med å få en ny bydel på sørsiden, med store bolig og forretningsbygg. Riksantikvaren advarer mot å stenge inne jugendbyen.

Video Jugendstil diskutert på planmøte i Ålesund

Riksantikvar Jørn Holme

I dag er det folkemøte i Ålesund om den nye verne- og utviklingsplanen for sunnmørsbyen. Ålesund er kjent som jugendstil-byen, og har en rekke vernede bygg som ble reist i jugendstil etter bybrannen i 1904.

Kveldsstemning ved Molja i Ålesund

Kveldsstemning i Ålesund.

Foto: Jan Sulebust
Slinningbua i Ålesund

Utsikt mot Slinningen på sørsida av Ålesund.

Foto: Jan Sulebust
Indre havn i Ålesund

Brosundet i Ålesund.

Foto: Per Sindre Welle
Apotekertorget i Ålesund

Apotekertorget i Ålesund

Foto: Oddmund Olav Kjøsnes
Ålesund mot vest

Ålesund, sett mot vest.

Foto: Ole Marius Ringdal
Salg av fersk torsk på indre havn i Ålesund

Salg av fersk torsk på indre havn i Ålesund

Foto: Sindre Welle
Ålesund

Brosundet i Ålesund

Foto: Steinar Vikås

– Ålesund er en by jeg alltid har hatt stor sans for. Jeg var her som assisterende riksantikvar under kulturminneåret, og jeg vil komme tilbake så ofte jeg kan. Hvert annet år er jeg her, og byen betyr mye for meg og med den særpregede jugendstilen betyr Ålesund mye for nasjonen Norge, sier riksantikvar Jørn Holme.

Gata som døde

Gamle hus skal brannsikres

– Ønsker mer liv i jugendbyen

Riksantikvar Jørn Holme er opptatt av at det skapes både utvikling og vern i Ålesund. Og vern og mer liv i byen må kunne gå hånd i hånd, sier han.

- Det er viktig å understreke at vern er manges ansvar. Kulturminnene må ligge som en viktig premiss under utviklingen av byen. Vi ønsker å få mer liv i de historiske byene i Norge, og at byene skal være gode steder å bo for barn og unge, sier Holme.

Pakkes inn i glass

- Ålesund er best i landet

– Fyll husene med aktivitet

Jørn Holme mener at husene må fylles med aktivitet, og at det i aktiviteten ligger et godt utgangspunkt for å ta vare på dem.

– Det at husene fylles av bruk er også det beste vern. Da må vi også godta at det innvendige i husene forandres og at det i mange tilfeller er kun det eksteriøre som blir tatt vare på. Men jeg tror at eieerne og beboerne gjerne vil ta vare på det innvendige også. Byggene som er her i Ålesund er en skatt. Og vi må huske at arkitektene ønsket å presentere en helhet med både et vakkert ytre og et flott interiør i disse jugenstilhusene, sier Holme.

Jugendhus får Olavsrosa

Jugendby-ordfører vil ha hjelp

Ny bydel i Ålesund

I Ålesund planlegges det nå en ny bydel på byens sørside. Området med mest byggeaktivitet kommer rett sør for rådhuset, i området som i dag i stor grad huser rutebilstasjonsområdet. Jørn Holme uttrykker en viss skepsis til planene.

- Jeg kommer rett fra en diskusjon i Oslo om middelalderbyen Oslo. Der ønsker flere å bygge en boligblokk-mur mellom sjøen og middelalderbyen. Jeg ser at det er planer om å bygge ut sørsiden mot sjøen også i Ålesund. Og jeg mener det er viktig at jugendbyen ikke bygges inne med blokker på sørsiden, sier Holme til NRK Møre og Romsdal.

Meir til Jugendstilsenteret

Folkemøte

Onsdag kveld er det folkemøte i Ålesund om den nye verne- og utviklingsplanen for byen. NRK kommer med oppdatering fra møtet både her på nettsidene og i TV-sendingen klokka 18.40

Hvordan mener du at Ålesund bør utvikles samtidig som man skal ta vare på jugendstilen ? Legg inn dine kommentarer her: