- Stå fast på egne visjoner

- Ålesundspolitikerne må være tøffe nok til å stå på egne visjoner når de skal drive med byplanlegging.

Erling Lae
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Det sier byrådslederen i Oslo, Erling Lae.

Lae deltar på et åpent møte i Ålesund tirsdag kveld i forbindelse med planene om ny sjøside fra Sunnmørshallen til Kvennaneset i Ålesund.

Lae mener politikerne må unngå omkamper som følge av press fra særinteresser.

- Politikerne må være veldig tydelige på hvor de vil. Dersom Statens Vegvesen alene skal få bestemme så vil de bare tenke ut fra sitt hensyn. Dersom havna alene skal få bestemme hva som skal være havn så vil de breie seg alt for mye. Det politikerne må si er hva slags by skal vi ha og så må de sørge for å vitalisere sentrum, sier Lae.

- Ikke kopier fortida

Erling Dokk Holm

Erling Dokk Holm

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Stipendiat ved Arkitekthøyskolen i Oslo, Erling Dokk Holm, som også deltar på møtet, sier Ålesund må ta vare på det gamle, men ikke lage kopier av fortida.

- Sette utenfra fremstår Ålesund som kanskje den byen i Norge som har det sterkeste helhetlige preget. Dette er fint i dag, men det er mye mer verdt om 50 år. Jeg tror en må passe skikkelig godt på den jugendbyen en har, men samtidig skal en ikke kopiere jugendstilen når en bygger noe nytt, sier Dokk Holm.

- Gjør som det ble gjort etter brannen i 1904. Få inn de beste arkitektene, de beste byplanleggeren og lag det som er best nå, sier Dokk Holm.