- Solgte varer utgått på dato i årevis

Mattilsynet hevder at butikken i årevis har solgt varer som er utgått på dato. Nå truer Mattilsynet med å stenge virksomheten.

Spar Fjelltun Ålesund

Spar Fjelltun i Ålesund

Foto: Terje Reite / NRK

På Spar Fjelltun har det vært inspeksjon sju ganger.

Mattilsynet har funnet varer utgått på dato, eller med manglende datomerking flere ganger.

Pågått i flere år

Mattilsynet hevder at salget av gamle varer har pågått i flere år. Dette aksepterer ikke Mattilsynet, sier seksjonssjef Lennart Floyd Berge.

- De selger både varer som har gått ut på siste forbruksdag og varer som har gått ut på "best før dato". Ellers er der mangelfull orden og fullt og uoversiktlig, sier Lennart Floyd Berge i Mattilsynet.

Lett bedervelig mat

Lennart Floyd Berge

Lennart Floyd Berge, seksjonssjef i Mattilsynet

Foto: Aina Rødal / NRK

Under en inspeksjon ble det blant annet funnet lett bedervelige matvarer med utgått holdbarhetsdato. Mattilsynet varsler nå om at butikken kan bli stengt i to måneder fra nyttår om ikke det blir ryddet opp i en del forhold. Blant annet så gjelder det varer med utgått dato, manglende merking og orden på lageret. Det er uvanlig å true med noe sånn fra Mattilsynet sin side, sier seksjonssjefen.

- Det er svært sjelden vi gjør noe slikt, sier Berge.

Angrep Mattilsynet

Ryddet opp

Men det skal ikke bli nødvendig med noen stenging av butikken, sier daglig leder Rolf Rotset. Han vil ikke la seg intervjue av NRK, men sier at de nå har endret på rutinene. Han vedgår at det har vært en rekke uheldige episoder, og at de ikke har vært flinke nok. Nå er det derimot ikke en vare utgått på dato å finne i butikken, for de har skaffet seg et system som luker ut den slags, sier Rotset. Det håper Mattilsynet er riktig.

- Vi har vært på denne butikken gjentatte ganger og påpekt de samme tingene. Mattilsynet har fatta vedtak på en rekke forhold. Vi har fått en skriftlig tilbakemelding fra bedriften. Den tilbakemeldingen er vi fornøyd med. Dersom de klarer å etterleve det de sier de vil gjøre, da har Mattilsynet kommet i mål med sine ønsker, sier Lennart Floyd Berge.

Hyppige besøk

Nå vil Mattilsynet besøke butikken flere ganger for å skjekke at alt er som det skal.

- Vi vil fortsatt følge opp denne butikken med gjentatte tilsyn for å forsikre oss om at han for framtida overholder lover og regler på lik linje med andre som driver med dagligvarer, sier Lennart Floyd Berge til NRK Møre og Romsdal.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.