Hopp til innhold

- Slutt å kalle jenter naive

- Både kvinner og menn skal kunne ferdes trygt over alt. Det blir feil å kalle kvinner på byen naive og dumme, sier Stortingsrepresentant Mette Hanekamhaug (Frp).

Mette Hanekamhaug

Mette Hanekamhaug (Frp) mener det er helt feil å legge ansvaret for overfallene på kvinnene. Hun tar skarp avstand fra utsagnene om at kvinnene er naive og dumme.

Foto: Heidi Fagna / NRK

Lederen for Vektertjenesten i Ålesund kaller jenter naive og dumme. Bakgrunnen er de mange overfallsvoldtektene i Ålesund sentrum den siste tiden. Natt til lørdag skjedde det et nytt overfall. Dette er det sjette overfallet i Ålesund sentrum på kort tid.

- De er veldig naive. Utrolig naive. De tror det ikke kan skje dem. Men det skjer igjen og igjen, sier leder for vektertjenesten Even Nygård til NRK.

- Jenter er utrolig naive

- Helt feil av Nygård

Stortingsrepresentant Mette Hanekamhaug sier dette er en helt feil måte å angripe problemene på. Hun advarer mot å legge denne typen ansvar over på jentene.

Even Nygård i Vektertjenesten i Ålesund

Leder i Vektertjenesten, Even Nygård, mener jenter er dumme og naive.

Foto: NRK

- Vi i Fremskrittspartiet er opptatt av at vi bor i et moderne rettssamfunn. Da skal alle, både kvinner og menn, ha den sikkerheten om at det er trygt å gå på gatene, også alene. Man skal ikke kalle jentene naive. Vi ønsker de samme mulighetene og retten til å kunne bevege oss fritt i samfunnet også om kvelden, uten en overhengende fare for å bli utsatt for overgrep, sier Mette Hanekamhaug.

Nytt overfall i Ålesund

- Ålesund farligere enn New York

Ingen støtte i fagmiljø

Mette Hanekamhaug tror ikke vekterleder Even Nygård får noen støtte i noe fagmiljø for sine uttalelser om at jenter er naive og dumme.

Ålesund Kongens gate

Det siste overfallet skjedde her i Kongens gate i Ålesund

Foto: Terje Reite / NRK

- Dette er hans personlige mening. Vi er opptatt av at vektere, politi og andre rettssikkerhetsinstanser skal sørge for å gi oss retten til å kunne ferdes fritt uten overhengende fare for å bli angrepet, sier Hanekamhaug.

Billig taxi til redde jenter

Kaller inn ekstramannskaper

Går i spissen for Natteravnene

Dumme jenter

Even Nygård medgir også at det ville være trist om det ikke skulle være mulig å gå på byen på kveldstid. Men han mener mye kan gjøres for å unngå å komme i situasjoner der farer truer.

Kirkegata - Ålesund kirke

Flere av overfallene har skjedd i dette området ved Ålesund kirke.

Foto: Bernt Baltzersen / NRK

- Vi snakker jo ikke her om klokka halv elleve om kvelden. De må komme seg hjem. Det er klart, har de vært på jobben, så la noen hente dem, eller ta drosje. Et selskap tilbyr seg å kjøre jenter hjem for 50 kroner. De må slutte å være naive, de er alt for dumme, sier Nygård.

Ansvar for egen sikkerhet

Mette Hanekamhaug avviser ikke at hver enkelt også har et personlig ansvar for sin egen sikkerhet. Men hun tar skarp avstand fra Even Nygård sitt forsøk på å sette hovedfokus på at jenter er naive og dumme i denne sammenhengen.

- Det er politiets ansvar å sørge for at vi har rettssikkerhet. Og i denne sammenhengen er det viktig at vi mennesker, både kvinner og menn, har mulighet til å bevege oss fritt på gatene uten å være redd for vold. Det kan ikke være slik at man ber alle jenter og unge kvinner om å holde seg inne og la være å gå ute i gatene fordi det er jentenes eget ansvar å sørge for at de ikke blir overfalt, sier Hanekamhaug.

NRK har sett seg nødt til å stenge for kommentarer på denne artikkelen etter for mange useriøse innlegg.