Hopp til innhold

- Misforståelser oppstår lettere

Asylsøkere kan også være store utfordringer for kommuner, sier daglig leder i barnehage i Ulstein.

Vibekke Slinning
Foto: Aina Rødal / NRK

Vibekke Slinning jobber på Grønmyr barnehage Støylane.

- Det språklige er ei utfordring vi sitter med. Vi må ta hensyn til at foreldrene ikke forstår når vi sender ut brev første gang.

Les også: Er ønsket i kommunen

Sier alt to ganger

Derfor ringer barnehagen til foreldrene for å forsikre seg om at foreldrene har forstått det de formidler.

- Vi har også en god kontakt med Link AS som driver asylmottaket.

Smirnova Zlata

Smirnova Zlata sier det kan oppstå mye språkkluss.

Foto: Aina Rødal / NRK

Smirnova Zlata er fra Hvite-Russland og har to barn. Erik går på ungdomsskolen og Maxim i Grønmyr barnehage Støylane. Og hun er kjempefornøyd med hvordan minstegutten har det på barnehagen.

Dialektkluss

Men det kan oppstå misforståelser som følge av forskjellige språk sier Smirnova og Oksana som bor vegg i vegg på asylmottaket.

- Jeg lærte bokmål, derfor kan jeg si "jeg". Eldstegutten lærte "eg". Det var vanskelig å akseptere i starten, men etterpå blir man vant til det.

- Det kan også være vanskelig å lese brev. Det stod "dykk" i et brev vi fikk fra Herøy kommune om barnehageplass. Etterhvert forstod jeg at det betyr "dere". Jeg tenkte først at det var et etternavn, smiler Zlata.

Bruker tolk

Kristin Meli
Foto: Aina Rødal / NRK

Ledende helsesøster ved helsestasjonen i Ulstein, Kristin Meli, sier det var mange misforståelser i starten, da asylmottaket kom til kommunen.

- I starten var det litt vanskelig å forstå. Da de kom hit prøvde vi å peke og vise. Nå bruker vi derimot telefontolking, og da får folk svar på det de lurer på. Det gjør at asylsøkerne ikke belaster helsestasjonen mer enn andre, sier Meli.

- Vi synes det er moro og utfordrende og jobbe med andre enn norske, vellykka familier.

Kan være vanskelig

Ann-Ingvild Tødenes
Foto: Aina Rødal / NRK

Leder ved asylmottaket i Ulstein, Ann-Ingvild Tødenes sier at det kan være vanskelig å komme som asylsøker til kommunen.

- Jeg skulle ønske at jeg kunne si at det gir farge til ei bygd i vekst, men det virker av og til som at det kommer opp endel andre strømninger. Det er viktig at ansvarlige etater tar grep, slik at det ikke blomstrer opp en flom av uheldige holdninger, sier Tødenes.

- Vi hadde litt problemer fordi han var bare sammen med meg. Han var irritert og gråt mye. Nå er han glad, og har mange venner på barnehagen, sier Zlata.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL