Hopp til innhold

- Later som om rus ikke finnes

Borgund Videregående skole etterlyser nasjonale føringer for hva de skal gjøre når de oppdager rus i skolen

rusmisbruk
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Nasjonale myndigheter har ingen føringer eller tiltak til hjelp for videregående skoler når det gjelder å forebygge eller avdekke problemet med rus. De har heller ingen retningslinjer eller tiltak i forhold til hvordan skolene skal forholde seg når det er avdekket at elevene ruser seg.

–Najonale myndigheter later som om det ikke finnes rus i ungdomskolen og i de videregående skolene i landet. Sånn som det er i dag er det ingen hjelp til skolene om hvordan de skal løse problemer med at elevene ruser seg, sier rådgiver ved Borgund Videregående skole i Ålesund, Bente Volder.

Brev til departementet

Skolen har sendt et brev til Kunnskapsdepartementet hvor de etterlyser nasjonale føringer på rutiner man skal følge når man oppdager at elever ruser seg. For rus er sammen med psykiatri de to viktigste årsakene til at elever faller fra i den videregående skolen. Og frafall er et viktig fokusområdet for de nasjonale myndighetene.

– Myndighetene har planer mot mobbing, mens rus er usynlig. De bør hjelpe til sånn at alle skoler får en plan for en rusfri skole. Noe som vil innebære forebyggende arbeid, men som også vil være en plan med klare retningslinjer for hva skolen skal gjøre når de har elever som ruser seg, sier Volder.

Les også:

Flere forskjellige tiltak

For ved Borgund Videregående skole har de fått på plass egne retningslinjer for hva de skal gjøre når de oppdager at elevene ruser seg. De har slitt med rus blant sine elever i noen år. Bare i fjor falt 15 elever fra på grunn av rus. I år har 35 elever ved skolen testet positivt på bruk av rusmidler.

– Disse elevene har vi fått til en avtale med, sammen med foreldrene for å sikre oss om at de er rusfrie, sier Volder.

Dette tiltaket er en del av retningslinjene de har satt. I tillegg er lærerne flinke til å følge med elevene. Fraværet blir fulgt nøye med, og at elevene leverer skolearbeid som de skal. Personlighetsforandringer, økonomiske problem og medelever som er bekymret blir også fulgt opp.

Rusmisbruk
Foto: Scanpix

– Disse symptomene betyr ikke at dette er rus, men at det er noe som er feil. Derfor må vi gå videre sammen med eleven for å finne ut hva som er feil, sier Volder.

– Og det er mye som kan gjøres på tidlig tidspunkt. sier hun. – Blir det oppdaget tidlig vil vi unngå at opplæringsmiljøet for de andre elevene bryter ned. Noe som skjer når folk har fravær og er uoppmerksomme. Og rus har en smiteeffekt. For de som ruser seg vil gjerne at andre også skal ruse seg, forteller Volder.

Samarbeid hjem-skole

Ved Borgund Videregående skole er det et samarbeid mellom skole, elev og foreldre i 90 prosent av tilfellene.

– Vi ser at de kutter ut rusingen, fraværet blir borte og karakterene øker sånn at det går bra med dem det skoleåret. Foreldrene har gitt uttrykk for at de finner det veldig betryggende at skolen tar problemet med rus på alvor,sier Volder.

Volder sier også at politiet deler skolens bekymring:

– Politiet har fortalt at de ser at ungdom som starter med hasj på ungdomsskolen, faller fra når de begynner på viderergående. Dette må de nasjonale myndighetene ta tak i ved å gi skoler retningslinjer for hvordan de skal håndtere problemer med rus. For det er stoff på alle videregående skoler i fylket. Nå overlater de alt til den enkelte skole og skoleeier. Det betyr i all hovedsak at ingenting blir gjort, avslutter Bente Volder.