Hopp til innhold

- Kutter vikarer når læreren er syk

Når læreren til barna dine er syk, kan du ikke være trygg på at skolen setter inn vikar. Nå skal det undersøkes om det er lovbrudd når skolen sparer penger på denne måten.

Illustrasjonsbilde fra Allanengen skole i Kristiansund

Allanengen skole i Kristiansund

Opplysningen om at skolen ikke setter inn vikarer ved sykdom kom frem på et møte om skoleøkonomi i Kristiansund.

Møte om skoleøkonomi

Opplysningene om vikarpraksisen vakte oppsikt i Kristiansund.

Foto: Anne-Mari Flatset / NRK
Magnhild Meringen og Hans Ofstad

FAU i Kristiansund setter skoleøkomoni på dagsorden tidlig i budsjett-prosessen. Magnhild Meringen og Hans Oftad i FAU.

Foto: Anne Mari Flatset / NRK
Skoledebatt Kristiansund

Kristiansundspolitikere måtte svare for seg. Gerhard Sæther (H) Bjarne Elde (AP) Ragnhild Helseth (V) Maritta Ohrstrand (SP) Roger Hagen (Frp) Viggo Jordahl(SV).

Foto: Anne-Mari Flatset / NRK

– Vi får jo refusjoner fra trygdeverket for å kunne ta inn vikarer. Ikke for at vi ikke skal ta inn vikarer, sier varaordfører i Kristiansund, Maritta Ohrstrand.

- Bruker ufaglærte assistenter

I Kristiansund gikk alle skolene med underskudd på budsjettene i fjor, bortsett fra en skole som gikk i pluss. Og det positive resultatet kom på grunn av refusjoner fra sykefravær. Leder i Undervisningsforbundet i Kristiansund, Bjørn Tore Schrøen forklarer hvordan triksingen i forbindelse med sykefravær foregår.

– De tar lærere, der det for eksempel skulle ha vært to lærere i en klasse, og flytter den ene læreren til en klasse der læreren er syk. I noen tilfeller blir det også brukt ufaglærte assistenter, sier Schrøen.

Undersøker lovbrudd

I Kristiansund skal det nå undersøkes om det foregår brudd på utdanningsloven. Slike brudd kan oppstå om det ikke er nok faglært personell i klassene. Det kan også oppstå om om lærere og assistenter som skal brukes til elever med spesielle opplæringsbehov i stedet blir satt inn som sykevikarer.

– Det er mye billigere å sette inn en assistent enn å sette inn en lærervikar, sier Bjørn Tore Schrøen. Jeg har ikke belegg på at det foregår brudd på utdanningsloven. Men praksisen må gjennomgåes og man må se på om dette nærmer seg lovbrudd, sier Schrøen


– Sykdom skulle svekke økonomien

Opplysningen om at sykefravær styrker skoleøkonomien overrasker foreldrene. De frykter nå at praksisen fører til at barna ikke får den undervisningen de har krav på.

– Skoler med høyt sykefravær skulle jo egentlig få dårligere økonomi. De skal jo betale for den første arbeidsgiverperioden selv. Dette kan kun bety at de ikke setter inn vikarer når lærere er syke, eller at de setter inn ufaglært arbeidskraft, sier nestleder i FAU, Magnhild Meringen.

– Dette er en tendens

Ifølge foreldrene frykter de nå at det skal bli vanlig å ha færre kompetente lærere i skolen. Skolene må spare, og vikarbudsjettene er kanskje det som er lettest å ty til.

– Dette er en tendens vi ser og det er signaler vi får. Når de må kutte i budsjettene sine, eller ikke får tilført mer ressurser, så ser de bare en løsning: Nemlig å la være å sette inn vikarer eller å sette inn billigere vikarer som ikke har lærerkompetanse, sier Meringen.

- Skjer over hele landet

Kutt i skolebudsjettene skjer nå over hele landet. Statistisk sentralbyrå sine tall viser også at det blir større klasser og færre lærere pr. elev.

– Dette går tilbake i stedet for at ressursene økes. Det har jo vært sagt at lærertettheten i skolen skal økes. Men det skjer i alle fall ikke, sier Rolf Sæther, leder i Utdanningsforbundet i Møre og Romsdal. Regjeringen har sagt at man skal innføre nasjonale standarder som et minstekrav. Men dette lar vente på seg, sier Sæther.

.