NRK Meny

- Knapp tid er en stor utfordring

Kommunene som jobber med å utrede en storkommune på Nordre Sunnmøre er i innspurten i arbeidet.

Landkommune Sunnmøre

Kommunene på Nordre Sunnmøre med Skodje-ordfører Terje Vadseth (FrP i spissen diskuterer kommunesammenslåing.

Foto: Trond Vestre / NRK
Trond Vestre
Journalist

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Under et møte på Finnøya i Sandøy torsdag har seks kommuner diskutert en storkommune der Ålesund ikke er med.

Knapp tid er en stor utfordring i arbeidet, sier ordføreren i Ørskog, Thorbjørn Fyllng (Frp) som har ledet styringsgruppen for landkommuneprosjektet.

Thorbjørn Fylling

Ordføreren i Ørskog, Torbjørn Fylling (Frp) leder styringsgruppa for arbeidet med landkommuneprosjektet.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Det er klart det er en utfordring å komme gjennom alt dette til neste sommer. Det er ingen tvil om det, men vi skal klare det, sier Thorbjørn Fylling.

Det andre alternativet på Nordre Sunnmøre er en storkommune der Ålesund er med. Det alternativet skal diskuteres fredag. Fem av kommunene er med i begge alternativene.

– Kommunesenteret blir en nøtt

Det er de nye kommunestyrene etter valget som skal videreføre arbeidet og ta endelig stilling til kommunesammenslåing. En av utfordringene ved landkommuneprosjektet blir hvor det nye kommunesenteret skal ligge.

– Ja, det tror jeg blir en nøtt. Men det er viktig å ta tak i det som er vanskelig på et tidlig tidspunkt, sier ordføreren i Skodje, Terje Vadseth (Frp).

– Det blir en diskusjon. Det er jeg helt overbevist om. Men det har vi visst lenge og det er vi beredt til å finne løsninger på, sier Thorbjørn Fylling.

Haram sa nei

Kari Grindvik

Varaordføreren i Skodje, Kari Grindvik (V) mener det svekker landkommunen at Haram ikke er med.

Foto: Trond Vestre / NRK

Haram har sagt nei til å delta i arbeidet med landkommunealternativet og vil bare utrede en regionkommune der Ålesund er med. Dette svekker landkommunealternativet, mener varaordføreren i Skodje, Kari Grindvik (V).

– Ja, det gjør faktisk det fordi det reiser spørsmålet om hvilken posisjon Sandøy har. Det er også avgjørende hva Vestnes gjør, sier Grindvik som karakteriserer arbeidet som spennende.

Nye politikere avgjør

Ordføreren i Ørskog, Thorbjørn Fylling (Frp), som har ledet styringsgruppen, mener landkommunealternativet har styrket seg. Men det blir en utfordring at det er de de nye kommunestyrene med nyvalgte politikere som skal ta de endelige beslutningene.

– Vi har forberedt oss på opplæring og informasjon til dem, men vi får utrolig dårlig tid utover høsten med budsjettbehandling og det som ellers skal skje i kommunene så det blir en klar utfordring for alle, sier Fylling.

Siste video/lyd

Dei fleste har meir enn nok med å SJÅ utfor kanten på den hundre meter høge Zakariasdammen i Tafjorden på Sunnmøre.
Men det finst folk som vil betale for å få seg ein luftig tur. Og frå neste veke av kan dei gjere akkurat dét...
Fiskesperra som skal redde den nasjonale lakseelva Driva, blir slakta av ekspertar på behandling av gyrosmitte. Miljødirektoratet er ansvarleg for prosjektet til seksti millionar kroner. Dei meiner det trengst berre små justeringar.
Eit heilt spesielt forskingsprosjekt er i gang ved Runde i Herøy. Aldri før er det gjort ei så stor undersøkning med bruk av ny teknologi langs kysten for å kartlegge øko-miljøet. Målet er mellom anna å finne ut kvifor bestanden av toppskarv og lundefugl går så kraftig ned.