Hopp til innhold

- Jobber 1000 timer overtid

Ingeniører taper penger på fastlønn, og blir oppfordret til å dokumentere overtida.

Illustrasjonsfoto ingeniør

Illustrasjonsfoto ingeniør.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Ifølge Norges Ingeniør- og Teknologiorganisasjon, NITO, er det svært vanlig at arbeidstakere i det private har kontrakter uten rett til overtidsbetaling.

Advokat i NITO, Kirsten Rydne, ber medlemmene våkne.

- Dette er noe man må ta tak i. Da er det så enkelt at man rett og slett registrerer hvor mye man jobber.

- Ikke uvanlig

NITO mener det slett ikke er uvanlig at ingeniører jobber 1000 timer overtid i løpet av et år. Dermed taper de penger, siden de har avtale om fastlønn og ubetalt overtid. Ifølge NITO er det ulovlig å avtale at man ikke har rett på overtidsbetaling.

- Vi tror mange bedrifter må rydde opp i praksisen sin, fordi det mest sannsynlig kommer en ny praksis i første halvdel av 2009.

Organisasjonen har nylig vunnet fram i to rettssaker, og der fikk ingeniører flere hundre tusen kroner i erstatning for manglende overtidsbetaling.

Kirsten Rydne regner med at det kommer flere slike krav.

Mange arbeidstakere i det private har kontrakter hvor de ikke har rett til overtidsbetaling. For de aller fleste er dette ulovlig i henhold til arbeidsmiljøloven, men Arbeidstilsynet og arbeidsgiverne tar ikke tak i problemstillingen, mener NITO.

- Det at man avtaler ikke rett til overtidsbetaling er ulovlig, og blir omtrent like dumt som å avtale med arbeidsgiver at man får lov til å kjøre i 80 i femtisonene, sier Kirsten Rydne.