- Jenter er utrolig naive

- De er veldig naive. Utrolig naive. De tror det ikke kan skje dem. Men det skjer igjen og igjen. Slik kommenterer lederen i Vektertjenesten i Ålesund de mange overfallene mot unge jenter i Ålesund.

Video nsps_upload_2010_1_28_12_32_9_631.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Natt til lørdag skjedde et nytt overfall i Ålesund. Dette er det sjette overfallet i Ålesund sentrum på kort tid. Ifølge Sunnmørsposten. skjedde overfallet i sørenden av Kongensgate, like ved St. Olavs plass.

Nytt overfall i Ålesund

Må passe seg

Even Nygård i Vektertjenesten er kanskje blant dem som har patruljert Ålesund by aller mest de siste årene. Han sier jenter må ta vare på seg selv og ikke sette seg i situasjoner der de kan bli bytte for overfallsmenn.

Ålesund Kongens gate

Det siste overfallet skjedde her i dette området ved Kongens gate/St. Olavs plass.

Foto: Terje Reite / NRK

- Nå ser vi at dette skjer i Ålesund. Og det skjer gjentatte ganger. Da må jentene passe seg. De kan ikke tråkke rundt og være veldig naive og styre som de vil. De må passe seg og gå i flokk, sier Nygård. De må komme seg hjem og ikke gå og virre ute midt på natta. Denne gangen har det skjedd midt i gågata. Med så mye folk som går her og som bor her, da forteller dette veldig mye, sier han.

- Ålesund farligere enn New York

Mette Hanekamhaug: - Slutt å kalle jenter naive

For dumme

Even Nygård medgir at det ville være trist om det ikke skulle være mulig å gå på byen på kveldstid. Men han mener mye kan gjøres for å unngå å komme i situasjoner der farer truer.

Kirkegata - Ålesund kirke

Flere av overfallene har skjedd her i området ved Ålesund kirke.

Foto: Bernt Baltzersen / NRK

- Vi snakker jo ikke her om klokka halv elleve om kvelden. De må komme seg hjem. Det er klart, har de vært på jobben, så la noen hente dem, eller ta drosje. Et selskap tilbyr seg å kjøre jenter hjem for 50 kroner. De må slutte å være naive, de er alt for dumme, sier Nygård.

Politet styrker vaktholdet i Ålesund i helga

Billig taxi til redde jenter

Kaller inn ekstramannskaper

Pepperspray

Even Nygård mener man kan utruste seg med utstyr som kan tas i bruk om man står midt i en voldsepisode. Han viser til at dette kan kjøpes på nettet.

- Pepperspray virker. Sprayer du dette i trynet på en fyr så stopper det. Absolutt.

Selvforsvar

Lederen i Vektertjenesten i Ålesund lister også opp en rekke teknikker man kan ta i bruk om man blir utsatt for vold.

- De må rope så høyt de kan. Rop gjerne ordet «voldtekt». Så må de forsvare seg så godt de kan. Spark mot skrittet, bruk neglene. Klor dem, stikk fingrene i øynene i verste fall. Gå etter strupa. Er du trua på livet må du gjøre slike ekstreme ting, sier leder i Vektertjenesten, Even Nygård.

NRK har sett seg nødt til å stenge for kommentarer på denne artikkelen etter for mange useriøse innlegg.