- Ingen spesielle beredskapsplaner

Ålesund kommune har ingen spesielle beredskapsplaner dersom svineinfluensaen rammer skolene. Nå samles barna etter sommerferien.

Henrik, Emma Sofie og Marlen

Henrik, Emma Sofie og Marlen vasker hendene på SFO ved Emblem skole.

Foto: Maria Therese Mostrøm

Det nærmer seg skolestart og flere skolefritidsordninger starter opp i disse tider. Frykten er stor for at tallet på svineinfluensasmittede skal eksplodere.

Vikarlister

- Ålesund kommune har foreløpig ikke gjort noe spesielt med dette, og det er vanskelig å vite hvor stort omfang dette kan få blant de ansatte. Så langt har vi ikke gjort noe mer enn å sørge for at skolene har vikarlister, sier seniorrådgiver i Ålesund kommune Oddmund Olsen.

Hvor mange som står på vikarlistene varierer fra skole til skole, og ut fra hvor mange studenter det er mulig å få tak i. Trolig er det få steder nok til å dekke inn 40 prosent av arbeidsstokken.

- Det har tidligere vist seg at det kan bli vanskelig å skaffe vikarer i influensaperioder. Jeg har vanskelig for å se for meg at omfanget kan bli så stort at skolene må stenge skolene. Vi vet jo ikke, men det blir siste utvei. Vi skal prøve så langt det er mulig å holde skolene i gang, sier Olsen.

Frykter smitteeksplosjon

Det er ennå noen uker til skolene starter, men enkelte steder har skolefritidsordningen allerede åpnet dørene. SFO ved Emblem skole hadde mandag sin første åpningsdag etter ferien.

- På slike dager kan vi være mellom 20 og 25 stykker. Da er det klart at smitten kan florere, sier SFO-leder Lidvar Emblem.

Han frykter at det nå kan komme en smitteeksplosjon når så mange barn samles.

- Med utgangspunkt i det vi har sett i media ser det ut som om det kan skje.

Fylkesmannen skal i dag ha møte med alle kommunene i fylket for å utvikle beredskapsplaner knyttet til både helsetjenesten og høyt sykefravær.

Hvordan kan vi holde hjulene i gang hvis influensaen rammer med full styrke? Diskuter her!